Keskustelu:Ennallistaminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ovatko sanat ennallistaminen ja rekonstruktio suomen kielessä merkitykseltäöän täysin toisiaan vastaavia? Noista oikeastaan vain biologiassa ymmärtääkseni käytetään sanaa ennallistaminen, mutta jos arkeologiassa tehdään rekonstruktio, niin eihän se ole ennallistamista. Samoin paleontologiassa tehty rekonstruktio ei ymmärtääkseni ole ennallistamista, eikä myöskään kielitieteessä.--Urjanhai 12. huhtikuuta 2011 kello 17.11 (EEST)

Termien rekonstruktio, ennallistaminen, restaurointi välisiä suhteita tämän hetkisissä artikkeleissa olisi varmaankin syytä tarkentaa. Lisäksi on englannin kielinen termi restoration, mikähän olisi sille sopiva vastine. Jawacz 12. huhtikuuta 2011 kello 20.14 (EEST)
Rekonstruktio on uudelleenrakentamista (vanhan mallin mukaan uuden tekemistä), ennallistaminen olemassaolevan ennalleen saattamista. Näin ymmärtäisin. Restoration viittaa ennallistamiseen. Restauraatio on ennallistamista. Pitke 12. huhtikuuta 2011 kello 20.49 (EEST)
Ainakin muinaispukujen ja muiden arkeologisten tekstiilien yhteydessä puhutaan ennallistamisesta: [1] Joe K. (keskustelu) 19. lokakuuta 2012 kello 03.41 (EEST)