Keskustelu:Dollari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ei Yhdysvaltain dollari voi olla mitenkään ensisijaisessa asemassa hakusanalle "dollari". Markkakaan ei ole ensisijaisesti Suomen tai Saksan markkaa koskeva. --82.128.247.46 19. elokuuta 2007 kello 08.07 (UTC)

Kovasti näyttää olevan jos vilkaiset sivulle linkkaavia sivuja. --Mikko Paananen 19. elokuuta 2007 kello 08.36 (UTC)
Mitä tarkoittaa uutisissa usein sanottu: "Dollari on heikentynyt..."? Katsokaa talousuutisia ja seuratkaa viitataanko sanalla dollari johonkin muuhun valuuttaan kuin Yhdysvaltain dollariin. --qWerk 19. elokuuta 2007 kello 09.52 (UTC)
Meidän täytyy kuitenkin valistaa lukijoita, olla tarkka sananvalinnoista ja ohjattava täsmällisen tiedon lähteelle. Tässä tapauksessa massojen mielipiteen ei pitäisi ratkaista. Vähän sama juttu, kuin kaikkiin skoottereihin viitattaisiin sanalla Vespa, mikä on hyvin yleinen kadunmiehen virhekäsitys. --Khaosaming 19. elokuuta 2007 kello 10.11 (UTC)
Lisähuomautus: perustajamme Jimbo Wales on ilmaissut huolensa Wikipedian anglo-saksonisuudesta tai Wikipedian artikkeleiden länteen vinoutuneesta näkökulmasta, mitä ei paranna tällainen "yleinen merkitys on Yhdysvaltain dollari" -tyyppinen ajattelu. Aina kun mahdollista, ilman kohtuutonta hiuksen halkomista, meidän pitäisi ottaa huomioon myös kolmansien maiden näkökulma huomioon. Mitä menetämme, jos emme ohjaa suoraan Yhdysvaltojen dollariin, vaan lukija saa itse valita mieleisensä hakusanan täsmennyssivulta? Mielestäni on kunnia-asia olla tekemässä tietosanakirjaa, jossa myös ei-läntiset ajatukset ja näkökannat voivat mennä "yleisimpien hakutulosten" editse. Muistakaa, että vinoutunut näkökulma ei aja meidän asiaamme, vaikka olisikin yleisin merkitys tai käyttötapa. Jopa enwikissä dollariartikkelissa on huomioitu tämä. Yhdysvallat voi olla maapallon johtavia valtioita ja sen kulttuuri ylitse muiden monilla alueilla, mutta siltikään meidän ei tule perustaa vapaata tietosankirjaa, jossa tämä sama hegemonia niellään ajattelematta. --Khaosaming 19. elokuuta 2007 kello 10.25 (UTC)
Kannatettavia ajatuksia, joita varsinkin nuorempien wikistien olisi syytä pohtia. Vanhat eivät ehkä niin paljon olekaan anglo-saksista kulttuuria vielä sisäistäneet. --Ulrika 19. elokuuta 2007 kello 10.40 (UTC)
Wales nyt on aukroriteetti muiden joukossa, joten hänen mielipiteillä on yhtä paljon painoa kuin kenen tahansa muun. Sääntö suomenkielisessä Wikipediassa sanoo: Wikipedian artikkelin nimen tulee olla sellainen, jolla aiheeseen viitataan yleiskielessä. Niin kauan kuin tuo sääntö on voimassa, dollarin pitää ohjautua Yhdysvaltain dollari -artikkeliin. --qWerk 19. elokuuta 2007 kello 14.30 (UTC)
Walesilla on arvovaltaa tavallista rivikäyttäjää enemmän, koska hän on hankkinut sen puhumalla harvoin, mutta asiaa. Wales on myös sanonut, että lain (käytännön) kirjainta tärkeämpää on sen henki. Luitko ajatuksella viestini ja ymmärrätkö mihin sillä pyrin? Wikipediaa ei saa halvaannuttaa pykäliin vetoamalla. Miksi haluat tyrmätä keskustelun jonkin pykälän perusteella? Varsinkin, kun kytkös tuohon käytäntöön on minimaalinen. Yhdysvalloissa on käytössä Yhdysvaltojen dollari. Dollarista voi ja pitää tehdä oma artikkelinsa, joka ei voi olla alisteinen USD:lle. Näin asia on hoidettu muissakin kansallisissa wikeissä. --Khaosaming 19. elokuuta 2007 kello 14.37 (UTC)

Siirsin tämän sivun takaisin nimelle: Dollari (täsmennyssivu). Syynä on se, että aion kirjoittaa aiheesta enemmän, kuin pelkkä täsmennyssivu voi sisältää. Dollarista on siis nyt uusi, erillinen artikkeli nimellä Dollari. Yhdysvaltojen dollari ja muut dollarit löytyvät asianmukaisilta paikoiltaan, kuten Itä-Karibian dollari. Nämä artikkelit eivät ole vielä kovinkaan kattavia, mutta toivon niistä kasvavan laajempia, jolloin jaottelu omiin artikkeleihinsa on perusteltua. Toivottavasti kukaan ei tunne itseään kaltoin kohdelluksi. Olemme kaikki hyvällä asialla ja toivon, että Wikipedian timantti on valmistumassa entistä kirkkaammaksi, jos vain viitsimme ponnistella yhdessä tavoitteen saavuttamiseksi. --Khaosaming 19. elokuuta 2007 kello 15.34 (UTC)