Keskustelu:D'Hondtin vaalitapa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä ei minusta ole vaalitapa vaan menetelmä laskea paikat äänten perusteella.

Vaalitapoja on mm. suora kansanvaali, Single Transferable Vote-vaali jne. --mikko 12:20 loka 9, 2004 (UTC)

  • Vaalitapa on menetelmä laskea paikat äänten perusteella, käsittääkseni. Ks. en:Voting system. STV on myös vaalitapa, suomeksi siirtoäänivaalitapa. Miten mielestäsi siirtoäänivaalitapa sitten kontrastoituu suoraan demokratiaan?? Nyt en oikein ymmärrä. Miten päätösten noudattaminen (neuvoa-antava vs. suora) liittyy ääntenlaskenta-algoritmiin? Äänestyslipukkeita on yleensä kolmea tyyppiä, preferenssilippu, hyväksymislippu tai yhden äänen äänestyslippu, näitä sitten lasketaan eri vaalitavoin. En ymmärrä vertaustasi ääntenlaskenta-algoritmin ja suoran kansanvaalin välillä. --Toni 12:34 loka 9, 2004 (UTC)
    • Huomioni koskee lähinnä tuota nimeä. En-wikissäkin se on en:D'Hondt method eikä D'Hondt Voting System. Tässä taitaa olla kyse siitä miten ymmärrämme sanan vaalitapa.
    • Tämä Suomen vaaleissa käytetty tapa jakaa paikkoja, on yksi vaalitavoista. Toinen asia on se, onko kyseisen vaalitavan nimi "d'Hondtin vaalitapa" vai "d'Hondtin menetelmä." Eduskunnan tiedotuksessa (pdf) käytetään termiä "d'Hondtin laskentamenetelmä". Googlella etsittäessä eri termien suosituimmuusjärjestys tuntuu olevan laskentamenetelmä > menetelmä > vaalitapa > järjestelmä Samulili 21:33 loka 10, 2004 (UTC)
      • Kyllä, hyväksymisvaali on puolestaan en:Approval_voting, borda-äänestys puolestaan en:Borda_count, ja eräs STV:n versio on myöskin en:Coombs'_method. Vaalitapoja nämä ovat kaikki, ja voting systems -sivulla. En vieläkään oikein hiffannut, miten erotat STV:n d'Hondtista ja niputat sen suoran kansanvaalin mukaan? --Toni 18:24 loka 10, 2004 (UTC)
        • Olisi pitänyt allekirjoittaa tuo edellinen Samulili 21:33 loka 10, 2004 (UTC)
        • Huonosti puhuin erottaessani nuo, myönnetään. Mutta edelleen pidän kiinni siitä, että artikkelin nimeksi sopisi paremmin d'Hondtin menetelmä. --mikko 21:42 loka 10, 2004 (UTC)


  • Paloheimo & Wibergin Politiikan perusteet jakaa vaalitavat enemmistö-, puolisuhteelliset- ja suhteelliset vaaleihin sekä sekajärjestelmiin. Edelleen se jakaa suhteelliset vaalitavat menetelmiin, d'Hondt, Sainte Laguë, suurimman jäännöksen jne menetelmiin. Osassa tekstiä he viittaavat näihin vaalitapoina, olemme mitä ilmeisimmin kaikki oikeassa. Kuitenkin itse laittaisin artikkelin nimeksi d'Hondtin menetelmä ja tästä redirectin sinne.

--mikko 16:17 loka 16, 2004 (UTC)


Poistin kappaleen Saint-Laguesta kahdesta syystä:

  1. Tämä artikkeli koskee d'Hondtin menetelmää
  2. On totta, että d'Hondt suosii suuria puolueita, mutta aivan yhtä totta on, että Saint-Lague suosii pieniä puolueita. Debatti siitä, kummassa äänten ja paikkojen jakautuminen vastaa paremmin todellisuutta, olisi mielenkiintoinen, mutta itse olen sitä mieltä, että molemmat ovat ongelmallisia, eikä kyseistä ongelmaa voi ratkaista niin kauan kuin valitut edustajat ovat kokonaisia.
    Saint Lague
    Samulili 08:34 loka 12, 2004 (UTC)
No eipä voikaan, mutta keskustelu kuulunee silti en:NPOV-periaatteen mukaisesti säilyttää. Vitsi, se on muunnelma d'Hondtin menetelmästä joten käsittääkseni se sopii d'Hondt-artikkeliin "muunnelmat"-otsikon alle varsin hyvin. --Toni 10:13 loka 12, 2004 (UTC)
Olen tarkoittanut muunnelmilla samaa kuin englantilaisessa versiossa "Variations". Saint-Lague muistuttaa läheisesti d'Hondtia, mutta ne on minune mielestäni paras linkittää toisiinsa tuolla "Luokat"-jutskalla. Samulili 15:49 loka 12, 2004 (UTC)