Keskustelu:Broileri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Lintuja on keskimäärin 20 yksilöä neliömetrillä, ja ne saavat liikkua vapaasti hallissa. Lattia on päällystetty turve- tai kutterilastukuivikkeella. Rehua ja raikasta vettä on jatkuvasti saatavana ruokinta- ja juoma-automaateista."

Onko artikkeli broilerituottajien kirjoittamaa tai broilerintuottajilta lainattua propagandaa? Teksti ei vaikuta objektiiviselta. Ainakin artikkelissa voisi mainita myös broilerien tuotantoon liittyvistä eettisistä ongelmista.

"Suuri eläinmäärä ja ahtaus estävät broilereiden lajityypillisen käyttäytymisen, joka on edelleen samanlaista kuin niiden luonnonvaraisilla sukulaisilla. Vaikka parven koolla on suuri merkitys lintujen hyvinvoinnille, eläinsuojelulaissa ei ole minkäänlaista eläintiheyttä koskevaa määräystä. Erityisesti kasvatuksen lopussa broilerit elävät ahtaasti: lintuja on keskimäärin 25 jokaisella neliömetrillä, jolloin yhdellä broilerilla on liikkumatilaa alle A4-paperiarkkia." lähde: tehotuotanto.net

Samasta asiasta kaksi aika tavalla toisistaan poikkeavaa näkemystä. Jukka H 11. heinäkuuta 2009 kello 12.43 (EEST)

Tästä joutaisi tehdä parempi artikkeli, nyt kun tuo kana-artikkelikin, jossa tänne viitataan, on jokseenkin asiallinen. Katsotaan kuka kerkiää. Nyt on asian puolesta vähän niin ja näin ja keskusteluhistorian perusteellakin ihan turhaa asennekinaa, joka ei tänne kuulune.--Doce 1. huhtikuuta 2010 kello 11.40 (EEST)


Joku ajatteluvirhe tuossa nyt kyllä on. "Lintuja on keskimäärin 20 yksilöä neliömetrillä, ja ne saavat liikkua vapaasti hallissa. Kasvatettavien lintujen koon kasvaessa myös niiden elintila pienenee ja kasvatuksen loppuvaiheessa elintila on noin A4-paperiarkin kokoinen tila per lintu." Elintila kyllä sinäänsä pienenee kun lintu kasvaa, tai se vapaa tila pienenee. Mutta jos lintumäärä pysyy samana ja hallitila pysyy samana niin onhan se elintila alusta loppuun n. A4 arkin kokoinen (en ruvennut laskeen pinta-alaa että onko se todellisuudessa tuota luokkaa). Elintila ei siis pienene kasvatuksen loppuvaihetta kohti siihen A4:ään, vaan kyllä se on sitä alustaasti olettaen että lintumäärä olisi kokoajan kohtuu vakio. JaspaJami 24. tammikuuta 2011 kello 07.22 (EET)

Nykyisin lintumäärä määritellään EU-säädöksissä kiloina: 42 kg neliömetrillä. Teurasikäisinä niitä on neliöllä 23 kappaletta. Kanoista on aina osa teurastamoon tullessa niin heikkokuntoisia, ettei niitä voi käyttää ihmisravintoon. Sen jälkeen kun on pohdittu onko se linnun elämää, voi pohtia, onko tuote joka siitä on tehty, kelvollista ihmisravinnoksi. Niissä on fosfaatteja (EU:n myötä jälleen sallittuja) ja sen ansiosta 20 % vettä. Ns. marinoutu broileri (kana) on oma kysymyksensä. (Tiedot peräisin teoksesta Mats-Eric Nilsson, Aitoa ruokaa, Atar 2010) --Abc10 24. tammikuuta 2011 kello 07.39 (EET)
Itseasiassa jos nyt tämä tieto pitää paikkaansa on tuo 42kg enimmäismäärä (http://www.lisaalihasta.fi/elainten_hyvinvointi/elainten_olot/broilerituotanto.php). "Direktiivissä säädetään myös mm. suurimmasta sallitusta kasvatustiheydestä, joka on 42 kiloa neliötä kohden sekä eri kasvatustiheyksille asetettavista erityisvaatimuksista. Lähtökohta on, että broilereita voidaan kasvattaa 33 kiloa neliötä kohti. Sitä korkeammat kasvatustiheydet edellyttävät erityisten lisävaatimusten toteutumista." Tuo eettinen asia ei mielestäni suoriltaan wikipedia artikkeliin sovi. Mutta tuossa muodossa tuo kasvatustiheys voisi olla fixumpi kuin tuo nykyinen A4 muoto jossa on joku selkeä virhe. Tämä kiloasia on kuitenkin direktiivi. - JaspaJami 24. tammikuuta 2011 kello 07.46 (EET)
33 kg on ns. perustaso. Seuraava taso on 39 kg, jolloin ilmassa saa olla enintään tietty määrä hiilidioksidia ja ammoniakkia. Lämpötilalle ja kosteudelle on tietyt vaatimukset, ja kuolleisuudesta on pidettävä kirjaa, mutta raja-arvoa ei ole. 42 kg:n edellytyksenä on että kuolleisuus on enintään 1 % + (0,06 × teurasikä päivinä) samassa rakennuksessa kasvatetussa vähintään seitsemässä peräkkäisessä parvessa. Kuolleisuusvaatimuksesta voidaan joustaa tietyissä tilanteissa. Kuolleisuus on tiettyjen asioiden indikaattori, ei arvo sinänsä. En osaa sanoa, millä tasolla suomalaiset kasvattamot yleisesti ovat.
Pitää myös muistaa, että Suomeen tuodaan broilerinlihaa, ja tietojeni mukaan suurkeittiöt (esim. ravintolat) käyttävät pääasiassa tuontilihaa. Mutta yhtä hyvin sitä saadaan kaupasta, ja ilman alkuperämerkintää eli maista, joita EU-säädökset eivät koske (Thaimaa, Etelä-Amerikka). --Abc10 24. tammikuuta 2011 kello 08.30 (EET)

Mitä ihmettä Poulet de Bresse'n kuva tekee broilerin yhteydessä? Kyseessä on totaalisesti eri eläin, myös kasvatusolosuhteet ovat täysin erilaiset.Kommentin jätti 62.165.189.57 (keskustelu – muokkaukset)

Poistin. --Abc10 5. kesäkuuta 2011 kello 22.25 (EEST)

Korjasin pari typoa. "Neliötä" ei ole kirjakieltä, vaan puhekieltä. Kyseistä termiä kuvaa kirjakielelliseti paremmin sana "neliömetriä". -A- Kommentin jätti 80.221.91.254 (keskustelu)

Neutraalius: Broilerin tuotanto Suomessa ja sen alaluvut[muokkaa wikitekstiä]

Kyseen alaisukseni tueksi tein lähde anallysin tulos on tuossa.
Artikkelissa päälähteenä (lähde numero 1.) toimii entisen eläinsuojeluasiamiehen tehtävää hoitanut Sari Salminen blogi, joka sisältää lukuisia väiteitä ja mielipiteitetä ilman lähdetä tutkimukseen tai viranomaisraporttiin.
2. ei viittausta kyseenalaistetussa tekstissä
3. Lähde voisi hieman parempi kuten luomu broilerinjalosteen maahantuoja.
4. Tausta lähteet kunnossa.
5. Lähde on Oikeutta eläimille järjestö joka epäluotettava lähde, paitsi jos lisätään luku: Broilerin tuotanto kritiikki.
6. ja 7. ei huomauttamista
8. Haettu tieto luotettavaa
9. Linkki rikki.
10. Sama lähde viittaus ajankota eri 3. lähteellä
11. Toiseksi eniten viitataan tähänlteeseen. Sisältää lukuisia väiteitä ilman lähdetä tutkimukseen tai viranomaisraporttiin.
12. HS maksumuurintakan en pysty arvioimaan luotetavuutta
13. Tarkistettava löytyykö uudempaa tietoa. Kirja arvostelu kirjasta Elina Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut. Miten ruokasi eli elämänsä. 347 sivua. Atena 2012.
14. Viitataan toisen käden lähde,esikäden lähde lienee eviran nettisivuilla.
15. Mielipide
--Superkissan (keskustelu) 14. heinäkuuta 2018 kello 02.34 (EEST)