Keskustelu:Balkan toisessa maailmansodassa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kun Jugoslavia vallattiin ja lakkautettiin, osia liitettiin ainakin Unkariin, Saksaan ja Bulgariaan ja Albaniaan. Pääosasta muodostettiin Kroatian ja Serbian valtiot. Lesin mukaan Serbiaa ei kuitenkaan voida mainita Kroatiaan verrattavana, koska sen itsenäisyys oli kenraalikuvernementin luokkaa. Serbiaa ei kuitenkaan liitetty Saksaan eikä muuhunkaan maahan, joten kyllä se täytyy silloin luokitella Kroatian tapaan. Näin on tehty myös en-wikissä. Myös Montenegrosta muodostettiin itsenäinen valtio. --Kyzyl 16. heinäkuuta 2007 kello 21.04 (UTC)

Eihän Kenraalikuvernmenttia tai Protektoraattiakaan liitetty Saksaan (päinvastoin ne muodostettiin niistä alueista, joita ei liitetty). Mitä En:Wikiin tulee, luokittelu on erotettu käyttämällä Kroatiasta termiä Puppet-state ja Serbiasta ja Montenegrosta termiä Client state. Jälkimmäiset olivat siis miehitysviranomaisten vallassa olleita alueita, joilla toimi paikallinen siviilihallinto, kun taas Kroatia oli jonkinasteista kansainvälistä tunnustusta nauttinut (esimerkiksi Suomi tunnusti maan 2.7.1941 – ei kuitenkaan Serbiaa tai Montenegroa) itsenäinen, joskaan ei millään muotoa riippumaton, valtio. -Les 16. heinäkuuta 2007 kello 22.04 (UTC)
Kyllä Puola sekä Böömi-Määri liitettiin Saksaan. Mutta ehkä tuo nykyinen muoto artikkelissa on hyvä, koska se tekee eron Kroatian sekä Serbian ja Montenegron välillä. --Kyzyl 16. heinäkuuta 2007 kello 22.31 (UTC)
Varsinaiset liitetyt alueet (Reichsgaue) eräiden vähäisempien yhdistämisten lisäksi olivat Ostmark (Itävalta) Sudetengau (Sudeettimaa), sekä Danzig-Westpreußen (Danzigin alue) ja Wartheland (Poznańin alue). Alueista, joita ei liitetty Saksaan, muodostettiin nimenomaiset Kenraalikuvernmentti (de: "Der Begriff Generalgouvernement bezeichnet üblicherweise die von Deutschland während des Zweiten Weltkrieges besetzten, aber nicht in das Reichsgebiet eingegliederten Gebiete in Polen. In einem allgemeineren Sinn versteht man unter Generalgouvernement ein Besatzungsgebiet, welches noch nicht in das besetzende Land integriert ist" ja Protektoraatti (de: "Das Reichsprotektorat Böhmen und Mähren war von 1939 bis 1945 ein Besatzungsareal des Deutschen Reiches"). Erona muihin miehitettyihin alueisiin oli siis lähinnä se, että näillä muodollista valtaa piti siviilihallinto. Balkanilla alueliitosten jälkeen jääneiden alueiden eri kohteluun vaikutti lähinnä näiden erilainen asennoituminen miehitysviranomaisiin, myötämielisten kroaattien itsenäistyminen toi alueelle uuden liittolaisen, kun taas Jugoslaviaa johtaneiden serbien tapauksessa pyrittiin rauhoittamaan tilannetta luomalla muodollisesti paikallisissa käsissä oleva nukkehallitus. -Les 17. heinäkuuta 2007 kello 16.31 (UTC)