Keskustelu:Auto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ehdotus uudeksi sisällysluetteloksi. Öljyvarojen ehtyminen, saastuminen ja autojen voimanlähteiden kehitys on globaali kuuma peruna autoilussa tällä hetkellä. Tulisi pohtia laajasti menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Auton rakenne ei ole aivan sama kaikissa autoissa, joten sitä pitäisi typistää yleisrakenteeksi. Tai sitten luoda oma artikkeli jokaiselle autotyypille ja jättää 'auto' päätason yleisartikkeliksi.

Sisällysluettelo

1 Auto ja voimanlähteiden kehitys

1.1 Höyryautot

1.11 Historia

1.12 Nykypäivä

1.13 Tulevaisuus

1.2 Kaasuautot

1.21 Historia

1.22 Nykypäivä

1.23 Tulevaisuus

1.3 Sähköautot

1.31 Historia

1.32 Nykypäivä

1.33 Tulevaisuus

1.4 Polttomoottoriautot

1.41 Historia

1.42 Nykypäivä

1.43 Tulevaisuus

1.5 Hybridiautot

1.51 Historia

1.52 Nykypäivä

1.53 Tulevaisuus

2 Auton yleisrakenne

3 Tilastotietoa

4 Katso myös

Ei vaikuta minusta hyvältä. Huonolta vaikuttaa idea siitä, että auton historia, nykypäivä ja tulevaisuus jaetaan noin selvästi energianlähteen mukaan. Siinä katoaa kokonaisuus. Tuo jako myös korostaa liikaa energianlähteen merkitystä, mikä kuitenkin on vain osa autoa tai sen vaikutusta yhteiskuntaan ja ympäristöön. Samulili 18. heinäkuuta 2005 kello 13:24:30 (UTC)

Lyhyempi versio. Jokaisesta voimanlähdetyypistä voisi tehdä vaikka oman teknisen artikkelin, jos intoa riittää. Historiaosuus Tässä vaiheessa lähinnä moottorityyppiesittelyä.

Sisällysluettelo

1 Auto

1.1 Historia

1.2 Nykypäivä

1.3 Tulevaisuus

2 Auton yleisrakenne

3 Tilastotietoa

4 Katso myös

Tedeum 19. heinäkuuta 2005 kello 22:49:27 (UTC)

"Väitteitä autoilusta"[muokkaa wikitekstiä]

Mitä tällä kappaleella ajetaan takaa? Kuka väittää mitäkin? NPOV? Pois koko kappale, perustellut näkemykset esim. puolesta – vastaan -kappaleeksi. --jeepo 3. tammikuuta 2006 kello 18:48:07 (UTC)

Ennätyksiä[muokkaa wikitekstiä]

Näistä "ennätyksistä" ainoastaan kohta "Myydyin" pitää paikkansa - kaikki muut ovat väärää tietoa. Hakro 9. lokakuuta 2006 kello 19.50 (UTC) Hakro

<--- Nämä ennätykset pitävät paikkansa *Nopein-kohtaa lukuunottamatta. Nämä ennätykset ovat laillisille tuotantoautoille. Dodge Hennessey Viper Venom 1000 Coupe ei sen sijaan ole tuotantoauto lainkaan. Eikä sen huippunopeutta ole edes testattu todellisuudessa, joten se pitäisi vaihtaa. Eikä tuollaiset kommentit kuulu tähän vaan keskustelualueelle. Kommentin jätti 84.250.21.179 (keskustelu – muokkaukset).


Peel 50 tuskin on autoksi luokiteltava kulkuneuvo. Jos se olisi, miksei sitä ole hyväksytty pienimmän moottorin haltijaksi (49 cm3)?

2CV:tä ja Suzukia pienempiä moottoreita on ollut autoissa vaikka kuinka paljon, mainitaan vaikkapa Isetta (237 ja 247 cm3) tai Kleinschnittger (123 cm3).

On kyseenalaista, voidaanko Bugatti Veyronia pitää tuotantoautona, kun sitä valmistetaan yksin kappalein käsityönä. Hakro 11. maaliskuuta 2007 kello 12.42 (UTC)

Näkemyksiä puolesta ja vastaan[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin otsikko on Auto, mutta sisällöstä huomattavan suuri osa käsittelee autoilua ja joukkoliikennettä, yms.. Mielestäni kyseinen osa pitäisi siirtää omaksi artikkelikseen.--J 12. joulukuuta 2006 kello 13.15 (UTC)

Siirsin ko. osan artikkeliin Liikennepolitiikka.--J 12. joulukuuta 2006 kello 13.50 (UTC)

Turvavöiden käytöstä[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa on lause: "Turvavyöt tulivat pakollisiksi varusteiksi etupenkillä 1973, kun ne aiemmin olivat olleet kielletyt." Perheemme 50-luvulla valmistettuun autoon asennettiin 60-luvun alussa yhdenpisteenturvavyöt etupenkille. En jaksa uskoa, että ne olisivat olleet laittomat. vilkapi 21. maaliskuuta 2008 kello 20.13 (UTC)

No en kyllä minäkään ole moisesta kiellosta kuullut. Lienee sekoitettu lisäjarruvaloon tai johonkin.--J 21. maaliskuuta 2008 kello 20.33 (UTC)

Korjattava[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa on korjattava-malline, ilman mitään tarkennuksia. Mitä varten? Lisäksi viitteiden muotoilu pitäisi laittaa kohtaan, jossa sitä oikeasti tarvitaan - jos tarvitaan. Kommentteja? - Vy (kommentoi) 15. huhtikuuta 2008 kello 17.37 (UTC)

Otin korjattava-mallineen pois, turha sitä siinä on pitää. Jos löytyy korjattavaa, niin sitten perustelkoot sen. --Mikkelstain 27. kesäkuuta 2008 kello 16.34 (UTC)

Kuvituksesta[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin kuvituksessa on nyt todella hyvin edustettuna autot autoilun ensimmäisiltä vuosikymmeniltä. Nähdäkseni artikkelissa tulisi kuitenkin olla kuvia autoista myös myöhemmiltä vuosikymmeneltä. Pitää kuitenkin harkita, kuinka paljon kuvia lisää. Nähdäkseni kuvia on jo nyt melko monta, joten on myös harkittava, tarvitaanko ihan niin montaa kuvaa ensimmäisiltä vuosikymmeniltä. -- Piisamson 20. huhtikuuta 2008 kello 12.28 (UTC)

Tuo kuvana oleva "paloauto" ei sinällään ole paloauto vaan johtokeskus-auto. Se on kyllä pelastuslaitoksen kaulustoa, mutta siinä ei ole letkuja, pumppua tai mitään muutakaan pelastus tai sammutuskalustoa.

Auton ympäristövaikutukset[muokkaa wikitekstiä]

Tämä on selvää autottoman vihertäjän kitinää, joka ei ole kirjoitettu tarkastelevassa näkökulmassa vaan vaikuttaa enemmän syyttelyltä. Ympäristöosiosta voisi tehdä toisaalta oman artikkelinsakin, mutta asialliseen sävyyn. Auto-artikkeli voisi näin paneutua auton historiaan ja kehitykseen, malleihin, ja nykypäivään mikä mielestäni enemmän liittyy tähän artikkeliin. Ja väite: "Auto- ja polttoaineveroilla katetaan tienrakennuskustannuksia ja muita välittömiä menoeriä. Kaikkia välillisiä kustannuksia ei niillä kuitenkaan voida kattaa, jolloin maksajan roolissa on koko yhteiskunta", Suomessahan tämä on juuri päivastoin. Auto- ja polttoaineveroilla kerätyistä varoista häviävä murto-osa käytetään tienrakennuskustannuksiin ym. menoihin, ja varat pääosin menevätkin juuri muun yhteiskunnan menojen kattamiseen. 93.106.156.230 10. huhtikuuta 2009 kello 16.15 (EEST)

Jos noita jonkun pavunpurijan paskapuheita artikkelista ei kerran saa poistaa, voisiko joku sitten esittää artikkelin osioon jotain väitteden tueksi? Lähdepyyntöhän esiintyy monessa kohtaa.
No nyt ne on poistettu ja uusia saatu tilalle. Esimerkiksi lause "Tieliikennekuolemat ovat maailmanlaajuisesti pääasiallinen syy tapaturmaisiin kuolemiin." ja vielä lähteen kanssa. Suomessa kuolee noin 500 henkeä vuodessa alkoholimyrkytykseen ja vain 400 henkeä liikenteessä. Jos ei olisi autoja, niin hevosliikenteessä saattaisi kuolla samanverran kuin nyt autoliikenteessä. Ehkä tuo auton yhteiskunnallinen osio kannattaisi siirtää artikkelin loppuun. vilkapi 10. elokuuta 2009 kello 18.46 (EEST)

Turvallisuus[muokkaa wikitekstiä]

Onpa asenteellista tekstiä ja heikko esitysmuoto. Itse kaipaisin auton turvallisuudesta kertovaan osioon juuri auton turvallisuuteen liittyvää tietoa, kuten turvavälineratkaisuja, turvallisuuden mittauksia (törmäystesti) jne. Nykyinen turvallisuusasia eli kuolintaulukot on myös huonosti formatoitu. Tekee artikkelista pitkän. Saman asian olisi voinnut laittaa yhteen taulukkoon ja tiedot rinnakkain.Kimmet 9. joulukuuta 2009 kello 15.07 (EET)

Auto vs Autoilu[muokkaa wikitekstiä]

Wikissä on jo Autoilua koskeva artikkeli, joten typistän ylipitkää Auto-artikkelia siirtämällä autoilua koskevan aineiston Autoilu alle. Caygill 18. heinäkuuta 2010 kello 19.32 (EEST)Kommentin jätti Caygill (keskustelu – muokkaukset)

Historia[muokkaa wikitekstiä]

"Höyry lisäsi painetta ja työnsi toisesta päästään eturenkaaseen kiinnitettyä mäntää ulospäin, jolloin auto nytkähti liikkeelle. "

Kuten kuvastakin näkyy, Cugnot'n auton etupyörässä ei ollut rengasta. Ja mäntä oli yhdistetty etupyörään, ei kiinitetty siihen. Sitä paitsi höyry- ja sähköajoneuvoille on tyypillistä pehmeä liikkeellelähtö ilman nytkähdyksiä. Hämmästyttävää asiantuntemattomuutta! Hakro Hakro 25. tammikuuta 2012 kello 01.22 (EET)

Asiantuntemuksen puute ei ole mitenkään hämmästyttävää tietosanakirjassa joka on kenen tahansa muokattavissa. Tervetuloa mukaan parantamaan artikkeleita ja kirjoittamaan vaikka uusia, kaikkein mieluiten lähteiden kera. --Gwafton 25. tammikuuta 2012 kello 01.46 (EET)

Kesken: Historia-osio[muokkaa wikitekstiä]

Historia-osio jää pahasti keskeneräiseksi kertaamalla tapahtumat 1800-luvun loppuun, mutta siitä eteenpäin ei kerrota autojen kehittymisestä. Tehdessäni pienen muutoshistoriatutkimuksen, huomasin että 1900-luvun vaiheita oli hieman kerrattu osiossa Autot Suomessa, jonka käyttäjä Aulis Eskola siirsi 29. marraskuuta 2013 kello 20.57 omaksi artikkelikseen. Siirto oli kyllä paikallaan, mutta nyt tämä Autot-artikkelin Historia-osio loppuu kuin seinään. Kertoisin itse autojen historiasta, mutta en tunne aihetta tarpeeksi hyvin. -Hypree (?) (!) 7. lokakuuta 2015 kello 13.36 (EEST)