Keskustelu:Armas Äikiä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Runoilija Virtanen[muokkaa wikitekstiä]

"Kilpeläisen ja "Poika" Tuomisen mukaan tiedetään varmasti, että Äikiä ilmiantoi NKVD:lle muun muassa pahimman kilpailijansa, petroskoilaisen runoilija Nikolai Virtasen..." Vähän vaikea tuota on mennä korjaamaan, kun kerran asia muka niin varmasti tiedetään... Tosin kyse on varmaankin Jalmari Virtasesta. --Esamatti1 (keskustelu) 23. helmikuuta 2016 kello 09.29 (EET)

Tiedon lähteeksi on merkitty Jahvetin (Kilpeläisen) pakina Suomen Sosialidemokraatissa. Voidaanko poliittisten vastustajien pilkkaamiseen tarkoitettua pakinaa edes pitää riittävänä lähteenä "varmalle tiedolle"? --Risukarhi (keskustelu) 10. joulukuuta 2016 kello 13.54 (EET)
Ehkäpä ei, mutta suurempi ongelma lienee, ettei Nikolai Virtanen -nimistä runoilijaa tainnut olla olemassa. --Esamatti1 (keskustelu) 10. joulukuuta 2016 kello 14.10 (EET)
Lähteenä käytetyn tekstin löytää kokonaisuudessaan artikkelin Yrjö Kilpeläinen vanhasta versiosta. Siinä sanotaan: "Äikiän runoilijankykyjä ei uskallettu enää epäillä. Värssyilipä hän kuinka ääliömäisesti tahansa. Niille jotka sitä uskalsivat oli lyhyestä virsi kaunis. Sadat suomalaiset kommunistit menettivät päänsä. Heidän joukossaan muun muassa Neuvosto-Karjalan Majakovskiksi ja kansalliskirjailijaksi julistettu Nikolai Virtanen, joka oli koko ajan ollut uudelle, pyrkivälle “Majakovskille“ pitkänä kantona kaskessa." Vaikka voitaisiinkin pitää todennäköisenä, että Kilpeläinen olisi tarkoittanut mainitsemaasi Jalmari Virtasta, ei tuolle pakinatekstille voi kovin suurta lähdearvoa antaa. Sekä tiedon että lähteen on artikkeliin lisännyt käyttäjä Kippari10 vuonna 2007. Poistaisin väitteen kokonaan, jos sille ei löydy parempaa lähdettä. Voi olla, että sama syytös löytyisi myös Tuomisen Kremlin kelloista. Silloin sen mainitseminen ainakin Tuomisen ja Kilpeläisen levittämänä huhuna voisi olla relevanttia, vaikka väitteen sisältö olisi täyttä puppuakin. --Risukarhi (keskustelu) 10. joulukuuta 2016 kello 14.29 (EET)
Kremlin kelloissa käsitellään kyllä Äikiää, Kuusisen suhdetta Äikiään ja vähän Virtastakin. Mainintaa Äikiän ja Virtasen suhteesta en ainakaan näin pikaisesti löytänyt. Minun puolestani kohdan voi poistaa. --Esamatti1 (keskustelu) 10. joulukuuta 2016 kello 16.05 (EET)
Otin koko Virtaseen liittyvän kohdan sieltä nyt pois. Myös Kippari10:n arkistotutkimuksiin perustuvat jutut voisi periaatteessa poistaa, mutta annoin niiden nyt olla, kun ne eivät ole sisällöltään yhtä epäilyttäviä. --Risukarhi (keskustelu) 10. joulukuuta 2016 kello 16.41 (EET)