Keskustelu:Amerikansuomalaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rajaus ja määritelmä[muokkaa wikitekstiä]

Millähän perusteella tuo Antti Jokinen on listalla? Ei kai hän kuitenkaan yhdysvaltalainen ole vaikka onkin muutaman vuoden kait maassa työskennellyt? --TBone 17. lokakuuta 2006 kello 11.35 (UTC)

Saati Renny Harlin. Pitääsköhän lista jakaa kahtia, USAssa syntyneet joilla jonkinlaisia sukujuuria Suomeen ja Suomessa syntyneet mutta USAan muuttaneet ja sinne jääneet (esim. Hiski Salomaa, Eero Saarinen, ...). --Anr 20. lokakuuta 2006 kello 10.10 (UTC)
Käsittääkseni amerikansuomalaisuuteen riittää se, että asuu Yhdysvalloissa. Nykyisin on tosin vaikea sitäkään tarkasti määritellä. Esimerkiksi Osmo Rauhala näyttää ilmoittavan asuvansa Yhdysvalloissa ja Suomessa. Omasta mielestäni ei ole aiheellista ryhtyä erottelemaan eri listoille ensimmäistä ja muita polvia. Kansalaisuus ei mielestäni ole hyvä erottelukriteeri, koska monet pitkäänkin Amerikassa asuneet saattavat säilyttää Suomen kansalaisuutensa (josta taas amerikkalaiset eivät kuulemma oikein tykkää). Ja nykyisin kaksoiskansalaisuuskin on mahdollista. Vai mitä ootte mieltä? --Kulttuurinavigaattori 20. lokakuuta 2006 kello 18.45 (UTC)

Nyt kun tuota rupesin oikein ajattelemaankin, niin mielestäni artikkelin määritelmä kaipaisi korjausta. Se kuuluu nyt siis: Amerikansuomalaiset ovat yhdysvaltalaisia, joilla on suomalaiset sukujuuret. Pitäisi kai lisätä näin: "Amerikansuomalaiset ovat yhdysvaltalaisia, joilla on suomalaiset sukujuuret tai maassa asuvia suomalaisia." Joka tapauksessa olen sitä mieltä, että kansalaisuus ei saisi olla määräävä, vaan kansallinen alkuperä. En korjannut määritelmää vielä, mutta jos asiasta ei kauheaa älämölöä nouse parin päivän aikana, lupaan lisätä korjauksen määritelmään. --Kulttuurinavigaattori 20. lokakuuta 2006 kello 19.01 (UTC)

Pelkkä Amerikassa asuminen ei kyllä vastaa amerikansuomalaisen yleistä merkitystä millään tavoin. Eivät Olli Jokinen tai Teemu Selänne ole "amerikansuomalaisia". Vähän mielenkiintoisempi ja kinkkisempi kysymys voisi olla siinä, pitäisikö määritelmän sisältää sukujuurien lisäksi myös samastuminen ryhmään, joka yleensä katsotaan etnisen ryhmän kriteeriksi. Tuskinpa esimerkiksi Mat Damon ja Pamela Anderson itse kokevat itseään amerikansuomalaisiksi. --ML 27. lokakuuta 2006 kello 17.17 (UTC)
Käsittääkö "amerikansuomalaiset" vain yhdysvaltalaiset, vai laskettaisiinko kanadalaiset myös? --ML 27. lokakuuta 2006 kello 17.46 (UTC)
Ahaa, olet siis sitä mieltä, että erottelu pitäisi tehdä kansallisuuden, eikä asuinpaikan perusteella. Itse ajattelen juuri toisinpäin, että asuinpaikka ratkaiskoon, ei kansalaisuus. Niin, nuo "samastumiskysymykset" ovat aika hankalia. Ainakin Pamela Anderson tuumii verkkosivulla, että "My grandfather was a healer from Finland. My real last name is Hyytiänen. He changed it to Anderson when he came to Canada. All of his brothers changed their names, too, so I have a feeling that maybe something bad happened in Finland." Sitten hän ryhtyy pohtimaan tissejään, jotka ovat hänelle ehkä läheisempiä. Olisin itse asiassa valmis laajentamaan amerikansuomlaisuutta vieläkin laveammaksi. Tässä ehdotukseni:
Amerikansuomalaisia ovat laajassa mielessä kaikki Pohjois- tai Etelä-Amerikan mantereelle tai Karibiaan muuttaneet tai siellä asuvat suomalaista alkuperää olevat ihmiset ja heidän jälkeläisensä.
Amerikansuomalaisia ovat:
  • Alaskansuomalaiset, joilla tarkoitetaan Alaskaan muuttaneita suomalaisia, sen ollessa Venäjän aluetta
  • Amerikansuomalaiset, joilla voidaan tarkoittaa ennen tai maan itsenäistymisen jälkeen Yhdysvaltain alueelle muuttaneita suomalaisia
  • Kanadansuomalaiset, joita ovat joko ennen tai maan itsenäistymisen jälkeen Kanadan alueelle muuttaneita suomalaisia. Heitä kutsutaan tavallisesti kanadansuomalaisiksi.
  • Väli- ja Etelä-Amerikan maihin (muun muassa Argentiinaan), muuttaneita suomalaisia
Puhekielessä Amerikansuomalaisilla tarkoitetaan kuitenkin usein vain Yhdysvaltoihin muuttaneita tai siellä asuvia suomalaisia.
Mitä mieltä olette tästä?--Kulttuurinavigaattori 27. lokakuuta 2006 kello 18.33 (UTC)
Mihin lähteeseen tämä määritelmä perustuu? --Harriv 27. lokakuuta 2006 kello 18.37 (UTC)

Loogiseen päättelyyn. Kyselin asiaa viikolla Siirtolaisuusinstituutin tutkijalta, mutta en ole saanut vielä vastausta. Huom. vielä yksi laajennus: po "...laajassa mielessä kaikki Pohjois-, Väli- tai Etelä-Amerikan mantereille..."--Kulttuurinavigaattori 27. lokakuuta 2006 kello 18.42 (UTC)

No jaa, erottelun sijaan pitäisi mielestäni pikemminkin kertoa johdannossa amerikansuomalaisen eri määritelmistä. Niitähän tulee mieleen laajimmasta suppeimpaan ainakin kolme: 1) Amerikassa asuva Suomessa syntynyt ja kasvanut henkilö, 2) syntyperäinen tai Amerikassa kasvanut amerikkalainen, jolla on suomalaiset sukujuuret, 3) amerikkalainen joka kokee itse olevansa amerikansuomalainen. Henkilölistaus pitäisi tehdä mielestäni tehdä vähän suppeamman määritelmän mukaan, sillä Amerikassa tällä hetkellä asuvien tunnettujen suomalaisten lista tuskin kiinnostaa moniakaan. --ML 27. lokakuuta 2006 kello 18.49 (UTC)

No siitä voi jokainen esittää vain oman ennakkoluulonsa. Mutta enpä tullutkaan ajatelleeksi, että amerikansuomalaisuutta pitäisi määritellä pohtimalla sitä, kiinnostako määritelmän mukainen ryhmä monia tai vähiä. Olenko tämä jonkinlainen iltapäivälehden ja tietosanakirjan sekasikiö? Mielestäni Wikipedian tapa listata "kuuluisia" henkilöitä on korni. Koen tällaiset listat tarpeettomiksi, koska ne ovat niin suhteellisia. Mikseivät ne voi mukana olla jonkinlaisina yleistä kiinnostusta herättävinä täkyinä, mutta järkevämpääkin pohdintaa Wikiin kirjoittaja voisi harrastaa. Onko lisää ehdotuksia amerikansuomalaisuuden määrittelyksi? --Kulttuurinavigaattori 27. lokakuuta 2006 kello 20.44 (UTC)

Ehdotan että yritämme perustaa rajauksen Kielitoimiston sanakirjan määritelmille sanoista amerikansuomalainen ja suomalainen. Siellä amerikansuomalainen on "Pohjois-Amerikassa asuva suomalainen", ja suomalaisen (henkilöstä) selitykseksi annetaan "Suomesta kotoisin t. lähtöisin oleva; kansallisuudeltaan Suomen väestöön kuuluva; Suomen kansalainen" tai "suomenkielinen". Minä en ymmärrä mitä käytännössä tarkoittaa "kansallisuudeltaan Suomen väestöön kuuluva". Jos se jätetään pois, minä tulkitsisin nuo niin, että amerikansuomalainen on "Pohjois-Amerikassa asuva suomalainen, eli henkilö, joka on joko syntynyt Suomessa, Suomen kansalainen tai suomenkielinen. Tällöin pois rajautuisivat ihmiset, joilta on vain löytynyt joku suomalainen esi-isä mutta jotka eivät täytä mitään ylläolevista määritelmistä. Heitä voidaan kutsua "suomensukuisiksi" ja luetella ehkä omassa osiossaan, mutta tietolaatikkoon he eivät enää kuuluisi. Muutaman sukupolven kuluttuahan heihin lukeutuisi kuitenkin jo melkein jokainen yhdysvaltalainen, joten ennen pitkää kuvagalleriaa jouduttaisiin kuitenkin rajaamaan. Mielestäni suomalaisuus ei myöskään saisi olla tunnekysymys, eli ihminen ei olisi amerikansuomalainen vain siksi että hänestä tuntuu siltä, koska hänellä on jotain suomalaista sukutaustaa. Tietysti jos jokin arvovaltainen taho on määritellyt amerikansuomalaisen jollain riittävän selkeällä tavalla, sitä voidaan löydettäessä käyttää. --Savir (keskustelu) 27. syyskuuta 2019 kello 18.01 (EEST)
Kannatan. --Uusimies (keskustelu) 30. syyskuuta 2019 kello 21.24 (EEST)
Laitoin alkuun nyt tarkempaa määritelmää löytämäni tuoreehkosta ja laajasta kirjasta. Se poikkeaa tuosta ylläolevasta kielitoimiston määritelmästä ja on yhä hiukan epätarkka, mutta samalla se on suorempi. --Savir (keskustelu) 2. lokakuuta 2019 kello 14.46 (EEST)
"Suomensukuisella" viitatataan Kielitoimiston sanakirjan mukaan suomalais-ugrilaiseen tai uralilaiseen kieleen tai kansaan, joten olisi syytä keksiä toinen termi tähän käyttöön. --Uusimies (keskustelu) 6. lokakuuta 2019 kello 22.44 (EEST)
Sanaa näkyisi kuitenkin käytettävän tarkoittamaan myös amerikkalaisia, joilla on suomalaisia sukujuuria. Esim. Yle käyttää sitä siinä merkityksessä kymmenissä ellei sadoissa artikkeleissaan. --Savir (keskustelu) 6. lokakuuta 2019 kello 22.56 (EEST)
Niinpä näkyy. Merkitykset ovat sen verran lähellä toisiaan, että jonkinlainen sekaannuksen vaara saattaa olla, ja sikäli olisi hyvä löytää jokin muu tapa asian ilmaisemiseen. --Uusimies (keskustelu) 7. lokakuuta 2019 kello 22.37 (EEST)
Myös tässä uudessa Amerikansuomalaisten tarina -kirjassa, joka on artikkelin päälähde, on käytetty sanaa suomensukuinen (esim. s. 348) kun tarkoitetaan Matt Damonia ja hänenkaltaisiaan amerikkalaisia. --Savir (keskustelu) 8. lokakuuta 2019 kello 11.40 (EEST)

Ensisijaisesti suomalaisia?[muokkaa wikitekstiä]

Mihin tämä väite perustuu? Tässä viitataan ilmeisesti Yhdysvaltojen kyselyyn, jossa henkilö saattoi ilmoittaa useita kansallisuuksia alkuperäkseen. Se ei kuitenkaan kerro, kuinka moni on ensijaisesti suomalainen. --Nedergard 17. maaliskuuta 2010 kello 15.50 (EET)

Gus Hall[muokkaa wikitekstiä]

yhdeksi merkittävimmistä pitäisi varmaankin kohottaa Yhdysvaltojen kommunistisen puolueen Gus Hall --82.181.84.66 3. heinäkuuta 2017 kello 17.46 (EEST)