Keskustelu:Akselivallat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomi ei edelleenkään ollut liitossa, saati kuulunut akselivaltoihin. Tämän asian pitäisi olla jo varsin selvä. --SM 24. lokakuuta 2005 kello 21:34:13 (UTC)

Minusta on jäänyt hiukka epäselväksi mitä akselivalloissa tässä varsinaisesti haetaan. Suomi ei ollut osallisena kolmisopimuksessa, joka on kai se varsinainen akselivaltojen määritelmä. Tähän on kuitenkin lisätty Neuvostoliittokin ja enkkuwikissä oli jo Tanskakin. Jos ei-kolmisopimukseen kuuluneet maat jätetään pois, miksi tätä toista puolta pitäisi kutsua? --Mikko Paananen 24. lokakuuta 2005 kello 21:46:35 (UTC)
Artikkeli on varsin sekava ja vaatisi huomattavaa siivousta. Antikomintern- tai muillakaan asiaan varsinaisesti liittymättömillä sopimuksilla ei ole tämän asian kanssa varsinaisesti tekemistä. Akselivallat liittyy nimenomaan sodan osapuoliin, ja varsikin Neuvostoliiton mukanaolo tällä listalla on viimeinen pisara. --SM 5. helmikuuta 2006 kello 14.27 (UTC)
Akselivallat ovat käsittääkseni tulleet Saksan ja Italian liittosopimuksesta rauhan aikana 30-luvulla. Sopimuksella ei ollut suoranaisesti mitään tekemistä II maailmansodan liittolaisuuksiin. Japani oli antikomintern-sopimuksen allekirjoittanut maa eikä sinänsä tässä mielessä akselivalta. Myös Japani soti jossakin vaiheessa Saksan vihollisia vastaan, mutta ei aina eikä varsinkaan sopimukseen perustuen liittolaisena, vaan omassa asiassaan kuten mm. Suomikin. Jos olemme tarkkoja vain ja ainoastaan Neuvostoliitto ja Saksa tekivät nimenomaisen liittosopimuksen hyökkäämisestä yhdessä kolmansiin maihin. Berliini-Moskova on siten sodan kanalta todellinen akseli, ei niinkään Berliini-Rooma tai Berliini-Tokio.  –Kommentin jätti Spespatriae (keskustelu – muokkaukset)

Eivätkös akselivallat miehittäneet huomattavasti enemmän alueita kuin vain Tanskan, Norjan ja Vichyn Ranskan. Eivätkös esim. Belgia ja Alankomaat miehitetty ihan samalla tavalla? Korjatkaa jos olen väärässä. Mutta onko järkeä tehdä listaa akselivaltojen hallinnassa olevista maista, jos siihen kirjataan vain muutama maa. --Roopertti 22. lokakuuta 2008 kello 21.57 (EEST)[vastaa]