Keskuslukitus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keskuslukituksen kauko-ohjain avaimenperässä.

Keskuslukitus on autojen varuste ja osa lähes kaikkien uusien autojen sähköjärjestelmiä. Sen tehtävänä on avata ja lukita ajoneuvon ovien ja luukkujen lukot.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitkään 1980-luvulle keskuslukitus oli vain kalliimmissa malleissa, joko vakiona tai lisävarusteena. Joihinkin malleihin oli mahdollista asentaa jälkikäteen tarvikesarja, tämä koostui useista johtonipuista, kytkimistä ja muista osista. Usein monen automallin erikoisvarustellut versiot sisälsivät poikkeuksetta keskuslukituksen. 1990-luvun lopulla keskuslukitus alkoi yleistyä nopeasti. Yksi yleistymisen syy oli etenkin CAN-väylän käyttöönotto autojen sähköjärjestelmissä. Koska keskuslukituksen komponentit saavat ohjauskomennot väylältä, jonka johdotus on joka tapauksessa olemassa, tarvitsee tehtaalla sen lisäksi asentaa vain kyseinen huokea alihankkijan toimittama yleismallinen vakiokomponentti.

Aiemmin järjestelmää käytettiin kiertämällä avainta yhdessä lukossa, jolloin lukitus aukesi muistakin lukoista. Nykyään käyttö tapahtuu lähes aina avaimenperässä tai itse avaimessa olevalla radiotoimisella kaukosäätimellä. Uudemmissa automalleissa ollaan jo siirtymässä niin sanottuun avaimettomaan järjestelmään, jossa auto tunnistaa kuljettajan pienen radiolähettimen avulla. Tällöin kuljettajan ei tarvitse kuin tarttua oven kahvasta, jolloin lukitus avautuu. Myös auton moottorin käynnistys tapahtuu painonapilla, lähettimen ollessa esimerkiksi kuljettajan taskussa.