Kertakirjautuminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kertakirjautuminen (engl. single sign-on; SSO) on menetelmä, jossa pääsy useisiin palveluihin toteutetaan yhdellä käyttäjän autentikoinnilla.

Ideana on, että kertakirjautumisella vältetään toistuvat autentikointitarkastukset ja näin ollen sujuvoitetaan loppukäyttäjän eri sovelluspalveluiden käyttöä. Käyttäjätunnus voi olla muodoltaan sama tai erilainen. Kertakirjautumisratkaisun älykkyydestä riippuen käyttäjätunnuksen muoto ja erilaisuus joko hyväksytään tai hylätään.

Kertakirjautumistoteutuksen jaetaan kahteen pääluokkaan: webSSO ja eSSO.

webSSO toteutuksessa tarjotaan kertakirjautuminen selainkäyttöisiin sovelluksiin. Järjestelmä parhaimmillaan ei tarvitse loppukäyttäjän työasemaan tehtäviä asennuksia.

eSSO ratkaisuissa tarjotaan kertakirjautuminen kaikenlaisiin sovelluksiin sekä järjestelmiin ja se tarvitsee pääsääntöisesti työasemaan asennettavan asiakas-sovelluksen.

Eri ohjelmistotalojen kertakirjautumisratkaisut ovat hyvinkin erilaisia, mutta ratkaisua valittaessa kannattaa silti pohjana pitää yleisiä parhaita ratkaisuja ja kertakirjautumisen yleisiä määritelmiä.

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.