Keppihevonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Keppihevosella tarkoitetaan joko myytävää lelukeppihevosta tai käsityönä valmistettua keppihevosharrastuksen välinettä. Suomenkielellä sama sana käy molempiin, mutta englanniksi lelukeppihevonen on usein "a stick horse" ja harrastuskeppihevonen "a hobbyhorse".lähde?

Keppihevonen on usein kankaasta valmistettu hevosenpää kaulaan saakka, johon on kiinnitetty keppi. Keppihevosia on toisinaan tehty myös puusta, huovuttamalla, langasta virkkaamalla tai jopa vanhasta villasukasta.Harrastuskeppihevoset tehdään yleensä aina käsin eikä massatuotantona koneellisesti. Suositut keppihevosentekijät ovat usein vuosia kokeneita taidoiltaan ja hyvin perillä harrastuksesta. Keppihevosen tekeminen on vaatii ompelutaitojen lisäksi taiteellista silmää ja toimivia tekniikoita. Kuka vain voi tehdä keppihevosen, mutta kaikkein hienopiirteisimmät ja taidokkaammat yksilöt vaativat tekijältään vuosien kokemusta, kärsivällisyyttä ja aitoa kiinnostusta.

Keppihevosia tehdään eri rotuisia oikeiden hevosten rotujen mukaisesti. Itse keppihevonen ei ole ainoa asia, mitä tehdään itse; myös sadoittain erilaisia varusteita (oikeden hevosten varusteiden mukaan) valmistetaan käsin. Keppihevosesteitä, talleja yms. voidaan myös valmistaa itse vaikka puusta.

Keppihevosilla harjoitellaan erilaisia hevosurheilulajeja kuten koulu- ja esteratsastusta. Lajeja voi harrastaa täysin oman mielen mukaan itsenäisesti tai muiden kanssa erilaisissa kokoontumisissa, kerhoissa tai leireillä. Harrastaa voi sekä vapaamuotoisesti tai tavoitteellisesti ja kisata keppihevoskilpailuissa, joita järjestetään ympäri Suomen (ja yhä enemmän ulkomaillakin). Myös nettikilpailuja kuten näyttelyitä on nykyään paljon. Harrastukseen voi liittyä myös paljon muuta, kuten keppihevosten ja varusteiden ompelua, oman keppihevostallin pitämistä, kaverien kanssa keppihevostelua, valokuvaamista, videointia, oman harrastuksensa jakamista somessa ja bloggaamista. Jotkut myös keräilevät keppihevosia "koristeeksi" eli ei varsinaisesti käyttöön.

Harrastuksena keppihevoset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsin tehty keppihevonen suitsineen.

Nykymuotoinen keppihevosharrastus alkoi muotoutua vuoden 2010 tienoilla, vaikka harrastajia oli jo ollut tätä ennen 2000-luvun alussa. Vuonna 2010 julkaistiin Venla-Maria Uutelan kirjoittama tietokirja keppihevosista.

Ensimmäiset keppihevosten SM-kisat järjestettiin talvella 2012 Oulun seudun ammattiopiston tiloissa, ja ilmoittautuneita oli 110.[1] Suuren yleisön tietoon keppihevosharrastus tuli vuonna 2017, kun julkaistiin Selma Vilhusen ohjaama dokumenttielokuva Hobbyhorse Revolution.[2] Elokuva sai parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnon 2018,[3] ja Alankomaissa Cinekid-festivaalilla se sai yleisöpalkinnon parhaana lastenelokuvana.[4] Tämän jälkeen harrastus levisi laajasti mediassa niin Suomessa kuin ulkomailla ja sen suosio on edelleen jatkuvassa kasvussa. Vuoden 2019 Keppihevosten sm-kisoissa oli yli 2000 osallistujaa Suomesta ja ulkomailtakin. Harrastajia oli vuoden 2018 tienoilla ainakin 10 000 Suomessa ja luku on varmasti noussut siitä jo paljon. Keppihevosten suomenmestaruuskilpailut on jokavuotinen Suomen suurin keppihevostapahtuma, jossa kilpaillaan muun muassa este- ja koulumestaruudesta sekä pidetään näyttelyitä, erilaisia esityksiä ja keppihevosaiheista ohjelmaa.

Keppihevosharrastajilla on oma foorumi, ja vuonna 2016 rekisteröitiin yhdistys Suomen Keppihevosharrastajat ry.[5] Harrastuksesta jaetaan paljon sosiaalisessa mediassa. Netistä löytyy myös paljon blogeja ja harrastajien nettisivuja. Keppihevosalalla on jo useampia yrityksiä; toiset valmistavat keppihevosia, toiset varusteita ja toiset kumpaakin niistä. Myös esteitä valmistavia tai keppihevostapahtumiin liittyviä yrityksiä on muutama.

Perinteinen keppihevostalli

Harrastajat jaetaan yleensä iän perusteella junioreihin ja senioreihin, vaikka mitään ikärajoja harrastukseen ei ole. Keskimäärin harrastajat ovat noin 12-vuotiaita tyttöjä, mutta ikähaarukka vaihtelee lapsista nuoriin aikuisiin. Suomen hyppyennätys keppihevosen kanssa on 141 cm, jonka teki Marie Kärkkäinen vuonna 2019 SM-kisoissa.[6]

Keppihevosharrastus voi olla urheilua, käsityötä tai molempia. Urheilevat keppihevosharrastajat treenaavat jatkuvasti erilaisia lajeja, jotka heijastavat oikeiden hevosten ratsastuslajeja. Yleisimmät urheilumuodot ovat kouluratsastus ja esteratsastus, jotka vaativat molemmat muun muassa kestävyyttä, ketteryyttä, ponnistusvoimaa, lihaskuntoa ja notkeutta. Myös muut lajit alkavat olla yhä suositumpia, kuten maastoesteet, lännenratsastus, sekä harvinaisemmat lajit, kuten keskiaikainen ratsastus.

Esteitä keppihevosella

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elävä perintö - keppihevosharrastusThe Hobbyhorse - harrastuksestaKeppihevoset mediassa - linkkejäMillainen harrastus on keppihevoset?

  1. Keppihevoset ratkovat mestaruuden esteissä Yle Uutiset. 27.1.2012. Viitattu 17.6.2019.
  2. Suomessa syntynyt ilmiö herättää huomiota maailmalla – Huippuohjaaja teki keppihevosharrastuksesta dokumentin Yle Uutiset. Viitattu 17.6.2019.
  3. Jussi-palkinnot jaettiin – katso tästä voittajat Yle Uutiset. Viitattu 17.6.2019.
  4. Selma Vilhunen: Hobbyhorse Revolution www.finna.fi. 2017. Viitattu 17.6.2019.
  5. Tietoa yhdistyksestä Suomen Keppihevosharrastajat ry. Viitattu 17.6.2019.
  6. Keppihevosten SM-kisat Seinäjoella – kisoista ollaan kiinnostuneita ympäri maailmaa www.iltalehti.fi. Viitattu 16.6.2019.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Uutela, Venla-Maria: Keppari – Keppihevosten maailma. Kustannus Oy Pieni Karhu, 2010. ISBN 978-952-5321-70-8
  • Kangas, Sinimaaria ja Stenger, Lucia: Keppareiden kyydissä – Keppihevosharrastuksen ABC. Kustannus Oy Aula & Co, 2018. ISBN 978-952-7269-23-7

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]