Keppihevonen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Keppihevonen on yleensä kankaasta (joskus myös puusta, langasta, villasukasta tehty tai huovutettu) valmistettu hevosen pää, johon on kiinnitetty keppi. Se on harrasteväline ja käsityön taidonnäyte.

Keppihevosia tehdään eri rotuisia usein oikeiden hevosten rotujen mukaisesti. Niiden varusteet ovat myös samantapaisia kuin oikeidenkin hevosten.[1] Yhä useammin keppihevosten suu on tehty avoimeksi niin, että suuhun voi laittaa kuolaimet. Keppihevosia myydään valmiina, mutta sellainen voidaan myös valmistaa myös itse. ”Keppihevoskasvattajilta” voi ostaa tai tilata itselleen käsintehdyn keppihevosen. Keppihevosille keksitään usein rotu, sukupuoli, nimi jne. Niille voidaan tehdä myös sukutaulu aivan oikeiden hevosten tapaan.[2]

Harrastuksena keppihevoset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsintehty keppihevonen suitsineen.

Keppihevosharrastus on melko tuore suomalainen ilmiö, joka on lähtenyt liikkeelle muutamien nuorten harrastajien toimesta 2000-luvun alussa. Keppihevoset on laaja-alainen ja kasvava harrastus, johon voi kuulua keppihevosilla ratsastamista, oman tallin pitoa todellisessa elämässä tai netissä, ompelua ja käsitöitä, valokuvaamista, erilaisiin tapahtumiin ja kilpailuihin osallistumista ja muiden harrastajien tapaamista. Keppihevosharrastajilla on myös oma foorumi ja vuonna 2016 rekisteröitiin yhdistys Suomen Keppihevosharrastajat ry.

Harrastajat jaetaan yleensä iän perusteella junioreihin ja senioreihin, vaikka mitään ikärajoja harrastukseen ei ole.

Keppihevosharrastus voi olla urheilua, käsityötä tai molempia. Urheilevat keppihevosharrastajat treenaavat jatkuvasti erilaisia lajeja, jotka heijastavat oikeiden hevosten ratsastuslajeja. Yleisimmät urheilumuodot ovat kouluratsastus ja esteratsastus, jotka vaativat molemmat muun muassa kestävyyttä, ketteryyttä, ponnistusvoimaa, lihaskuntoa ja notkeutta.

Viime aikoina Suomessa on alettu pitää yhä enemmän valmennuksia ja koulutuksia harrastajille, joille voi osallistua, mikäli haluaa alkaa kilpailla tai muuten vaan harrastamaan keppihevosurheilua. Keppihevosten suomenmestaruuskilpailut ovat jokavuotinen Suomen suurin keppihevostapahtuma, jossa kilpaillaan muun muassa este- ja koulumestaruudesta, pidetään näyttelyt ja erilaisia esityksiä ja keppihevosaiheista ohjelmaa. Edelliset SM-kilpailut pidettiin vuonna 2017 Tikkurilassa 29. huhtikuuta ja seuraavat ovat 28. heinäkuuta Seinäjoella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomalainen, Suvi: Puuhevoset hirnahtelevat Riikan tallilla. Hevoshullu, 1998, nro 19, s. 19–21. Egmont Kustannus.
  2. Nissi, Emmi: Hop, kepparin selkään! Yhteishyvä, 2011, nro 9, s. 74–77. HOK-Elanto.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Uutela, Venla-Maria: Keppari – Keppihevosten maailma. Kustannus Oy Pieni Karhu, 2010. ISBN 978-952-5321-70-8

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]