Keppihevonen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Keppihevonen on yleensä kankaasta (joskus myös puusta, langasta, villasukasta tehty tai huovutettu) valmistettu hevosen pää, johon on kiinnitetty keppi. Se on harrasteväline ja käsityön taidonnäyte.

Keppihevosia tehdään eri rotuisia usein oikeiden hevosten rotujen mukaisesti. Niiden varusteet ovat myös samantapaisia kuin oikeidenkin hevosten.[1] Yhä useammin keppihevosten suu on tehty avoimeksi niin, että suuhun voi laittaa kuolaimet. Keppihevosia myydään valmiina, mutta sellainen voidaan myös valmistaa myös itse. ”Keppihevoskasvattajilta” voi ostaa tai tilata itselleen käsintehdyn keppihevosen. Keppihevosille keksitään usein rotu, sukupuoli, nimi jne. ja nille voidaan tehdä myös sukutaulu aivan oikeiden hevosten tapaan.[2]

Harrastuksena keppihevoset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsintehty keppihevonen suitsineen.

Keppihevosharrastus on melko tuore ja kotimainen ilmiö, joka on lähtenyt liikkeelle muutamien nuorten harrastajien toimesta 2000- luvun alussa. Keppihevosharrastusta ei yleensä verrata oikeiden hevosten harrastamiseen. Keppihevoset on laaja-alainen ja kasvava harrastus, johon voi kuulua keppihevosilla ratsastamista, oman tallin pitoa todellisessa elämässä tai netissä, ompelua ja käsitöitä, valokuvaamista, erilaisiin tapahtumiin ja kilpailuihin osallistumista ja muiden harrastajien tapaamista. Keppihevosharrastajat ovat aktiivisia netissä ja sosiaalisissa medioissa, erityisesti instagramissa. He jakavat kuvia ja tietoa harrastuksestaan myös blogien muodossa. Keppihevosharrastajilla on myös oma foorumi ja vuonna 2016 rekisteröitiin yhdistys Suomen Keppihevosharrastajat ry.

Harrastajat jaetaan yleensä iän perusteella junioreihin ja senioreihin, vaikka mitään ikärajoja harrastukseen ei ole.

Keppihevosharrastus voi olla urheilua tai käsityötä tai molempia. Urheilevat keppihevosharrastajat treenaavat jatkuvasti erilaisia lajeja, jotka heijastavat oikeiden hevosten ratsastuslajeja. Yleisimmät urheilumuodot ovat kouluratsastus ja esteratsastus, jotka vaativat molemmat mm. kestävyyttä, ketteryyttä, ponnistusvoimaa, lihaskuntoa ja notkeutta.

Viime aikoina Suomessa on alettu pitää yhä enemmän valmennuksia ja koulutuksia harrastajille, joille voi osallistua, mikäli haluaa alkaa kilpailla tai muuten vaan harrastamaan keppihevosurheilua. Keppihevosten suomenmestaruuskilpailut ovat jokavuotinen Suomen isoin keppihevostapahtuma, jossa kilpaillaan muun muassa este- ja koulumestaruudesta, pidetään näyttelyt ja erilaisia esityksiä ja keppihevosaiheista ohjelmaa. Edelliset SM-kilpailut pidettiin vuonna 2016 keväällä Helsingissä ja 2017 SM-kilpailut tulevat olemaan Tikkurilassa 29.4.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomalainen, Suvi: Puuhevoset hirnahtelevat Riikan tallilla. Hevoshullu, 1998, nro 19, s. 19–21. Egmont Kustannus.
  2. Nissi, Emmi: Hop, kepparin selkään! Yhteishyvä, 2011, nro 9, s. 74–77. HOK-Elanto.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Uutela, Venla-Maria: Keppari – Keppihevosten maailma. Kustannus Oy Pieni Karhu, 2010. ISBN 978-952-5321-70-8

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]