Keppihevonen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Keppihevonen on yleensä kankaasta (joskus myös puusta, langasta tai huovutettu) valmistettu hevosen pää, johon on kiinnitetty keppi. Se on harrasteväline ja käsityön taidonnäyte.

Keppihevosia tehdään eri rotuisia usein oikeiden hevosten rotujen mukaisesti. Niiden varusteet ovat myös samantapaisia kuin oikeidenkin hevosten.[1] Yhä useammin keppihevosten suu on tehty avoimeksi niin, että suuhun voi laittaa kuolaimet. Keppihevosia myydään valmiina, mutta sellainen voidaan helposti valmistaa myös itse. ”Keppihevoskasvattajilta” voi myös ostaa tai tilata itselleen käsintehdyn keppihevosen. Hevosille voidaan tehdä myös sukutaulu aivan oikeiden hevosten tapaan.[2]

Harrastuksena keppihevoset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsintehty keppihevonen suitsineen.

Keppihevosharrastusta ei yleensä verrata oikeiden hevosten harrastamiseen. Keppihevoset on laaja-alainen ja Suomessa kasvava harrastus, johon voi kuulua keppihevosilla ratsastamista, oman tallin pitoa todellisessa elämässä tai netissä, ompelua ja käsitöitä, valokuvaamista, erilaisiin tapahtumiin ja kilpailuihin osallistumista ja muiden harrastajien tapaamista. Keppihevosharrastajat ovat aktiivisia netissä ja sosiaalisissa medioissa: he ylläpitävät omia tilejään, profiilejaan ja blogejaan sekä seuraavat muiden harrastajien tilejä, profiileja ja blogeja. Harrastajat jaetaan yleensä iän perusteella junioreihin ja senioreihin. Harrastajia ovat yleensä vanhemmat lapset, nuoret ja aikuiset. (Nuorimpien lasten harrastaminen ei ole niin ”vakavaa harrastamista” ja silloin puhutaan yleensä leikkimisestä.)

Harrastajat (ne, jotka ratsastavat keppihevosilla) treenaavat jatkuvasti erilaisia lajeja, jotka ovat periytyneet oikeiden hevosten ratsastuslajeista. Urheiluna tämä harrastus ei ole erityisen helppo, vaan se vaatii muun muassa nopeutta, kestävyyttä, lihaskuntoa, ponnistusvoimaa ja notkeutta. Viime aikoina Suomessa on alettu pitää yhä enemmän valmennuksia ja koulutuksia harrastajille, joille voi osallistua, mikäli haluaa alkaa kilpailla tai muuten vaan harrastamaan keppihevosurheilua. Keppihevosten suomenmestaruuskilpailut ovat jokavuotinen Suomen isoin keppihevostapahtuma, jossa kilpaillaan muun muassa este- ja koulumestaruudesta, pidetään näyttelyt ja erilaisia esityksiä ja keppihevosaiheista ohjelmaa. (Edelliset SM-kilpailut pidettiin vuonna 2016 keväällä Helsingissä).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomalainen, Suvi: Puuhevoset hirnahtelevat Riikan tallilla. Hevoshullu, 1998, nro 19, s. 19–21. Egmont Kustannus.
  2. Nissi, Emmi: Hop, kepparin selkään! Yhteishyvä, 2011, nro 9, s. 74–77. HOK-Elanto.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Uutela, Venla-Maria: Keppari – Keppihevosten maailma. Kustannus Oy Pieni Karhu, 2010. ISBN 978-952-5321-70-8

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]