Keppihevosharrastus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Keppihevosharrastus tai keppihevostelu tarkoittaa keppihevosten ja niiden varusteiden ompelua ja askartelua, niiden kanssa liikkumista ja kilpailua ja muiden lajin harrastajien kanssa toimimista. Osa harrastajista harrastaa kaikkea keppihevosiin liittyvää, ja osa vain tiettyjä asioita[1]. Jotkut harrastajat myös keräilevät keppihevosia koristeeksi eli ei varsinaisesti käyttöönlähde?. Laji syntyi 2000-luvun alussa, jolloin harrastajia oli muutamasta kymmenestä muutamaan sataan. Keppihevosharrastus saavutti enemmän suosiota vasta vuoden 2010 aikaan[1], ja vuonna 2019 harrastajia oli Suomessa yli 10 000. Lajin vasta kasvattaessaan suosiota etenkin vanhemmat harrastajat saattoivat kohdata ylenkatsovia asenteita ja kiusaamista, sillä arvostelijat kokivat keppihevosten olevan lasten leikkikaluja, mutta suosion myötä ei-harrastajien asenteet ovat saattaneet muuttua.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harrastusta ovat levittäneet lapset ja nuoret, ja sen leviämistä on auttanut verkossa ja oikeassa elämässä toimiva yhteisö.[1] Suuren yleisön tietoon keppihevosharrastus tuli vuonna 2017, kun julkaistiin Selma Vilhusen ohjaama dokumenttielokuva Hobbyhorse Revolution.[3] Elokuva sai parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnon 2018,[4] ja Alankomaissa Cinekid-festivaalilla se sai yleisöpalkinnon parhaana lastenelokuvana.[5] Vuoden 2017 jälkeen harrastus levisi laajasti mediassa niin Suomessa kuin ulkomailla ja sen suosio on edelleen jatkuvassa kasvussa.[1]

Käsityö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteinen keppihevostalli

Keppihevosia tehdään eri rotuisia oikeiden hevosten rotujen mukaisesti. Hevosten lisäksi harrastajat valmistavat sadoittain erilaisia varusteita käsin oikeiden hevosten varusteiden mukaan. Harrastajat saattavat valmistaa keppihevosesteitä, talleja ja muita varusteita myös itse esimerkiksi puusta.

Urheilutekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esteitä keppihevosella

Keppihevosilla harjoitellaan erilaisia hevosurheilulajeja kuten koulu- ja esteratsastusta. Lajeja voi harrastaa täysin oman mielen mukaan itsenäisesti tai muiden kanssa erilaisissa kokoontumisissa, kerhoissa tai leireillä. Harrastaa voi sekä vapaamuotoisesti tai tavoitteellisesti ja kisata keppihevoskilpailuissa, joita järjestetään ympäri Suomen ja yhä enemmän myös ulkomailla. Myös nettikilpailuja kuten näyttelyitä on nykyäänmilloin? paljon.

Urheilevat keppihevosharrastajat treenaavat jatkuvasti erilaisia lajeja, jotka heijastavat oikeiden hevosten ratsastuslajeja. Yleisimmät urheilumuodot ovat kouluratsastus ja esteratsastus. Myös muut lajit alkavat olla yhä suositumpia,milloin? kuten maastoesteet, lännenratsastus, sekä harvinaisemmat lajit, kuten keskiaikainen ratsastus.lähde?

Ratsastaessaan keppihevosella ratsastaja pitelee keppihevosen kepistä kiinni siten, että keppi on hänen jalkojensa välissä ja hevosen pää osoittaa ratsastussuuntaan. Ratsastaja on liikkuessaan samaan aikaan hevosen ja ratsastajan roolissa siten, että hänen ylävartalonsa toimii ratsastajana ja jalat hevosen etujalkoina. Ratsastaja pyrkii asennossaan todenmukaiseen ratsastukseen, ja tavoitteena on, että ylävartalo pysyy liikkumatta.[3] Keppihevosen kanssa liikkuminen vaatii ratsastajalta ponnistusvoimaa[6] ja intervallijuoksun tavoin kestävyyttä.[7] Keppihevosurheilu vaatii myös ketteryyttä ja notkeutta.

Kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keppihevosten suomenmestaruuskilpailut on jokavuotinen Suomen suurin keppihevostapahtuma, jossa kilpaillaan muun muassa este- ja koulumestaruudesta sekä pidetään näyttelyitä, erilaisia esityksiä ja keppihevosaiheista ohjelmaa. Ensimmäiset keppihevosten SM-kisat järjestettiin kesällä 2012 Jokimaan raviradalla, Lahdessa. Vuoden 2023 Keppihevosten SM-kisoissa oli yli 1800 osallistujaa Suomesta ja ulkomailtakin.lähde?

Suomen korkeushyppyennätys keppihevosen kanssa on 141 cm, jonka teki Marie Kärkkäinen vuonna 2019 SM-kisoissa[8].

Yhteisö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harrastukseen voi urheilun ja käsitöiden lisäksi liittyä oman keppihevostallin pitämistä, harrastamista muiden harrastajien kanssa pidetyissä kokoontumisissa, valokuvaamista, videointia, oman harrastuksensa jakamista somessa ja bloggaamista.

Keppihevosharrastajilla on oma foorumi, ja vuonna 2016 rekisteröitiin yhdistys Suomen Keppihevosharrastajat ry.[9] Harrastuksesta jaetaan paljon sosiaalisessa mediassa. Netistä löytyy myös paljon blogeja ja harrastajien nettisivuja.[6] Keppihevosalalla on jo useampia yrityksiä; toiset valmistavat keppihevosia, toiset varusteita ja toiset kumpaakin niistä. Myös esteitä valmistavia tai keppihevostapahtumiin liittyviä yrityksiä on muutama. Ikärajaa harrastukseen ei ole, mutta keskimäärin harrastajat ovat noin 12-vuotiaita tyttöjä. Harrastajien ikähaarukka vaihtelee lapsista nuoriin aikuisiin. Harrastajat jaetaan yleensä iän perusteella junioreihin ja senioreihin.lähde?

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Uutela, Venla-Maria: Keppari – Keppihevosten maailma. Kustannus Oy Pieni Karhu, 2010. ISBN 978-952-5321-70-8
 • Kangas, Sinimaaria ja Stenger, Lucia: Keppareiden kyydissä – Keppihevosharrastuksen ABC. Kustannus Oy Aula & Co, 2018. ISBN 978-952-7269-23-7

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d Suomalainen keppihevosilmiö leviää täyttä laukkaa thisisFINLAND. 30.12.2017. Viitattu 29.10.2022.
 2. Vielä 2000-luvun alussa keppihevosharrastus oli tabu – nyt yhä useammat ovat tulleet ulos kepparikaapista: ”Tämä on kova juttu” www.iltalehti.fi. Viitattu 29.10.2022.
 3. a b Suomessa syntynyt ilmiö herättää huomiota maailmalla – Huippuohjaaja teki keppihevosharrastuksesta dokumentin Yle Uutiset. Viitattu 17.6.2019.
 4. Jussi-palkinnot jaettiin – katso tästä voittajat Yle Uutiset. Viitattu 17.6.2019.
 5. Selma Vilhunen: Hobbyhorse Revolution www.finna.fi. 2017. Viitattu 17.6.2019.
 6. a b Keppihevostelu ei katso ikää Hämeen Sanomat. 14.12.2016. Viitattu 29.10.2022.
 7. Tyttöjä hurmaava keppihevostelu on hyvää liikuntaa – Oscar-ehdokas ohjaa kepparielokuvan Ilta-Sanomat. 19.8.2016. Viitattu 29.10.2022.
 8. Keppihevosten SM-kisat Seinäjoella – kisoista ollaan kiinnostuneita ympäri maailmaa www.iltalehti.fi. Viitattu 16.6.2019.
 9. Tietoa yhdistyksestä Suomen Keppihevosharrastajat ry. Viitattu 17.6.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]