Kenzo Takada

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kenzo Takada

Kenzo Takada (高田賢三 Takada Kenzō, synt. 27. helmikuuta 1939 Himeji, Japani) on japanilainen muotisuunnittelija. Hän on hajuvesistään, ihonhoitotuotteistaan ja vaatteistaan kansainvälisesti tunnetun Kenzo-brändin luoja.

Kenzon rakkaus muotia kohtaan kehittyi jo varhaisessa vaiheessa, erityisesti hänen luettuaan siskonsa lehtiä. Pian hän menikin Koben yliopistoon, josta hän lopulta jättäytyikin pois, vastoin perheensä tahtoa. Vuonna 1958 hän liittyi Tokion Bunka Fashion Collegeen, joka oli vasta avannut ovensa miesopiskelijoille.

Saatuaan todistuksen hän asettui Pariisiin vuonna 1964, mutta hänellä oli aluksi sopeutumisvaikeuksia. Hän yritti saada paikkansa muotimaailmasta, hän kävi muotinäytöksissä, hankki kontakteja mediaan ja myymällä hahmotelmia.

Kenzon ensimmäiset alkoivat vasta kun hänellä oli varaa ostaa materiaaleja kirpputorilta. Suurin osa niistä materiaaleista oli jämiä isoäitinsä ompelukorista. Tuloksena Kenzo sai aikaan useita rohkeita kankaita joista tehdä vaatteita.

Kenzo alkoi menestyä vuonna 1970; vuoden aikana hän piti ensimmäisen muotinäytöksenä Vivienne Galleryssä, avasi ensimmäisen kauppansa "Jungle Jap"in ja yksi hänen malleistaan oli ELLEn kannessa. Hänen mallistojaan esitettiin New Yorkissa ja Tokiossa vuonna 1971. Seuraavana vuonna hän voitti Fashion Editor Club of Japanin palkinnon. Kenzo todisti osaavansa olla dramaattinen kun vuosina 1978 ja 1979 hän piti näytöksiään sirkusteltoissa ja ratsastamalla itse näytöksen lopussa elefantilla.

Hänen ensimmäinen miesten mallisto julkaistiin vuonna 1983. Vuonna 1988 hän julkaisi naisten hajuvesimalliston hajuvesillä Kenzo de Kenzo, Parfum d'été, Le monde est beau ja L'eau de Kenzo. Kenzo pour Homme oli hänen ensimmäinen miesten hajuvesi. Se julkaistiin vuonna 1991.

Vuodesta 1993 eteenpäin Kenzo on ollut ranskalaisen luksusmerkin "LVMH":n omistama.

Kenzo ilmoitti jäävänsä eläkkeelle vuonna 1999, jättäen apulaisensa huolehtimaan muotitalostaan. Vuonna 2005 hän kuitenkin jatkoi suunnittelua esittelemällä "Gokan Kobo"n ("Viiden aistin työpaja"), johon kuuluu ruokailuvälineitä ja huonekaluja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]