Keltapäätanssija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keltapäätanssija
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Tanssijat Pipridae
Suku: Sammaltanssijat Chloropipo
Laji: flavicapilla
Kaksiosainen nimi

Chloropipo flavicapilla
(P. L. Sclater, 1852)

Katso myös

  Keltapäätanssija Wikispeciesissä
  Keltapäätanssija Commonsissa

Keltapäätanssija (Chloropipo flavicapilla) on tanssijoihin kuuluva lintulaji. Lajia tavataan uhanalaisena Etelä-Amerikasta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keltapäätanssija on pienikokoinen lintu ja voi kasvaa noin 12–13 cm pitkäksi. Sukupuolet muistuttavat pääosin toisiaan ulkonäöltään. Keltapäätanssijakoiraan päälaelta niskaan ulottuu keltainen juova. Naama, kurkku ja rinta ovat väriltään kellertävän vihreät. Lajin selkä ja siivet ovat oliivinvihreät ja vatsa keltainen. Naaraslintu muistuttaa muuten koirasta, mutta on hieman ruskehtavampi.[2][3]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keltapäätanssijaa tavataan Kolumbiasta ja Ecuadorista. Lajin elinympäristöä ovat vuoristometsät useimmiten 1 200–2 400 metrin korkeudella. Se liikkuu metsien ala- ja keskikerroksissa ja liittyy joskus sekaparviin. Keltapäätanssijan ravintoa ovat hedelmät. Kannan kooksi arvioidaan noin 10 000 yksilöä ja se luokitellaan vaarantuneeksi. Kantaa uhkaa metsien kaataminen maatalousmaaksi.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Chloropipo flavicapilla IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 20.11.2020. (englanniksi)
  2. a b Robin Restall, Juan Freile: Birds of Ecuador, s. 476. Bloomsbury Publishing, 2018. ISBN 978-1-4081-0533-7. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 20.11.2020). (englanniksi)
  3. a b Yellow-headed Manakin Chloropipo flavicapilla BirdLife International. Viitattu 20.11.2020. (englanniksi)