Keinulauta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keinulautoja leikkikentällä
Lapset leikkivät keinulaudalla Chicagossa 1900-luvun alussa. Tässä mallissa leikkijät roikkuvat käsiensä varassa.

Keinulauta eli kiikkulauta on eräs keinutyyppi: yksinkertaisimmillaan se koostuu pitkästä, kapeasta laudasta, joka on tuettu keskeltä siten, että toisen pään laskeutuessa alas toinen nousee ilmaan. Keinulaudalla keinuttaessa laudan päissä istuvat keinujat ponnistavat vuorotellen vauhtia maasta nostaen siten oman laudanpäänsä ilmaan. Laudassa on yleensä myös kädensijat.

Parhaiten keinulaudalla keinuminen onnistuu, mikäli keinu on tasapainossa eli keinujat ovat suunnilleen samanpainoisia. Lauta voidaan tasapainottaa myös siten, että painavampi keinuja siirtyy kohti laudan tukipistettä. Tämä muuttaa vipuvarren pituutta, jolloin keinujien momentit eli vääntövaikutukset tukipisteen suhteen saadaan tasapainottamaan toisensa. Keinulautaa käytetään usein esimerkkinä yksinkertaisissa fysikaalisissa laskutehtävissä.

Pelkän hauskanpidon lisäksi keinulaudan liikettä voidaan hyödyntää esimerkiksi sähkön tuotannossa tai veden pumppaamisessa.[1][2]

Keinulautaa käytetään myös akrobatiassa: laudan päissä seisovat akrobaatit sinkauttavat vuorotellen toisensa ilmalentoon, jonka aikana he voivat tehdä voltteja ja muita temppuja.

Agilityssa keinulauta on yksi kontaktiesteistä. Koiran on edettävä keinulautaa pitkin keskikohdan yli, jolloin toinen pää painuu maahan, ja jatkettava laudan päähän asti. Laudan päissä on kontaktipinnat, joita koiran tulee koskettaa tassuillaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hannah Goff: See-saw to power African schools 2008. BBC. Viitattu 22.10.2010. (englanniksi)
  2. Pumping safe water is child's play Plan International. Viitattu 22.10.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]