Kei-auto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jotkut kei-autot ovat urheilullisia.

Kei-auto on japanilainen pienten ajoneuvojen luokka.[1] Nämä pienet ajoneuvot ovat erittäin suosittuja Japanissa,[2] mikä johtuu kei-autojen verotuseduista.[3] Kei-autot suunnitellaan hyvin tarkasti japanilaisia säädöksiä ja markkinoita silmällä pitäen.[4]

Kei-autojen mitat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kei-autojen mitat on tiukasti säädelty:

Kei-autojen luokka on Japanin kansallinen autoluokka, ja se on niin tarkasti määritelty, että määrittely itsessään suojaa Japanin automarkkinoita ulkomaisten valmistajien tuotteilta.[10]

  1. Peltonen, 2011. Lainaus: "Autoluokka on saanut Japanissa nimen Kei-autot. Nimi viittaa auton keveyteen."
  2. Ilta-Sanomat, 2015. Lainaus: "Japanin rekisteröintitilastossa pienet kei-luokan autot ovat valloittaneet meillä myytävän Toyota Yaris Hybridin sisarmallin Aquan jälkeen paikat 2.-4. Kolmenkymmenen eniten rekisteröidyn automallin joukossa on Japanissa tusinan verran miniautoja."
  3. Tuulilasi, 2014. Lainaus: "Japanin automarkkinat ovat erikoiset meidän mittapuulla, koska ihmisiä on paljon, ja tilaa liikkua ei ole. Japanissa on tämän vuoksi käytössä erikoinen kei-autoluokka, jonka autot saavat verohelpotuksia ostohinnassa ja käyttökustannuksissa"
  4. TopGear, 2013. Lainaus: "Kei tarkoittaa kirjaimellisesti "kevyt auto". Ne on suunniteltu sopimaan japanilaisiin verotus- ja vakuutussääntöihin. Kei-autoja on eri tarkoituksiin: henkilöautoja, pakettiautoja ja pick-uppeja. Sen lisäksi suurimassa osassa maaseutua näiden autojen ostajan ei tarvitse todistaa, että hänellä on autolle valmiina riittävästi paikoitustilaa. Kei-autot ovat niin spesialisoituneita japanilaisille markkinoille, että niitä ei juurikaan viedä ulkomaille."
  5. Peltonen, 2011. Lainaus: "Miniauton moottoritilavuus on korkeintaan 660 cm3, on eli samaa luokkaa kuin Suomessa aikoinaan yleisen pikku-Fiatin. Moottoritilavuuden yläraja johtuu alun perin Japanin verotus- ja vakuutusmaksusäädöksistä."
  6. a b c d Teknavi, 2015.
  7. a b c Tekniikan Maailma, 2014.
  8. Ilta-Sanomat, 2015. Lainaus: "Moottorin suhteen ollaan niin ikään hyvin tarkkoja. Iskutilavuus on enimmillään 660 cm3 eli sellainen keskikokoisen moottoripyörän moottori, eikä tehoa saa olla 47 kilowattia (64 hv) enempää."
  9. a b c Ilta-Sanomat, 2015. Lainaus: "Tähän saakka japanilaisten suosiossa olleille miniautoille on asetettu monia rajoituksia. Niiden korin pituus saa olla vain 3,4 metriä ja leveys on rajoitettu 1,48 metriin. Ylöspäin on kaikkialla tilaa, minkä takia korkeutta saa olla tasan kaksi metriä."
  10. Bidegain, 2011. Lainaus: "On olemassa aihe, joka saattaa aiheuttaa vakavaa huolta, eli kei-autojen käsite. Kei-auto on japanilainen käsite. Sillä tarkoitetaan erittäin pienten ajoneuvojen luokkaa, jossa ajoneuvoille on tiukat vaatimukset (moottorin koon, leveyden, korkeuden ja pituuden suhteen jne.) Mikään eurooppalainen pieni auto ei vastaa kei-autoa. Kei-autoilla on noin 40 prosentin osuus Japanin automarkkinoista ja niiden osuus on kasvussa, koska ne hyötyvät monista eduista: alhaisemmasta rekisteröintiverosta, alhaisemmasta autoverosta, alhaisemmista moottoritiemaksuista, lievemmistä pysäköintirajoituksista ja niin edelleen. Tämän seurauksena 40 prosenttia Japanin automarkkinoista on suljettu eurooppalaisten valmistajien kilpailulta."