Kehitysmaayhdistys Pääskyt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kehitysmaayhdistys Pääskyt ry on Suomen vanhimpia sitoutumattomia kehitysyhteistyöjärjestöjä. Pääskyt on vuodesta 1964 lähtien tukenut ja tehnyt kehitysyhteistyötä Etelän kansalaisjärjestöjen kanssa sekä tiedottanut kansainvälisistä solidaarisuuskysymyksistä sekä edistänyt sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää kehitystä Suomessa.

Pääskyt on Emmaus Suomen ja Emmaus Euroopan jäsenjärjestö. Se on myös yksi ympäristöalan kehitysyhteistyöhankkeita rahoittavan Siemenpuu-säätiön perustajajärjestöistä Pääskyt on Kepan jäsenjärjestönä mukana Kepan organisoimassa Etelän vapaaehtoisohjelma Etvossa.

Pääskyjen tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat Perussa ja Intiassa.

Peru ja Cuna Nazareth[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääskyjen toiminta on suuntautunut alusta lähtien Peruun. Limaan lähetettiin vapaaehtoisia työskentelemään Perun Emmaukseen kuuluvan Cuna Nazarethin säätiön päiväkoteihin. Yhteistyösuhde on jatkunut vuodesta 1964.[1]

Intia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työ Intiassa alkoi 1967. Vuodesta 1983 kumppanina on ollut kyläkehitysjärjestö VCDS Tamil Nadun osavaltiossa. Vuosina 1987–1999 Pääskyt myös tuki Biharissa Intian alkuperäisväestön adivasialueella sijaitsevaa kyläkehitys- ja koulutuskeskus Jagriti Viharaa. Vuonna 2010 alkoi Gujaratin ja Rajasthanin osavaltioissa yhteistyö SEWA-järjestön kanssa. Intiassa työtä tehdään muun muassa kastittomien eli dalit-työläisten ja naisten organisoimisessa, kastittomien lasten epävirallisten koulujen perustamisessa ja maanviljelyn kehittämisessä.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2005 Pääskyt ja intialainen kyläkehitysjärjestö VCDS saivat presidentti Tarja Halosen myöntämän Kumppanuus-palkinnon, joka on Kepan myöntämä palkinto parhaalle järjestöjen kehitysyhteistyöhankkeelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kummitoimintaa Kehitysmaayhdistys Pääskyissä paaskyt.fi. Arkistoitu 27.11.2010. Viitattu 26.11.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]