Kehityskeskustelu
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Kehityskeskustelut ovat esimiehen ja työntekijän välinen keskustelu, jossa käsitellään työtä, työtilannetta, osaamista ja näiden kehittämistä. Osana kehityskeskusteluja pyritään selvittämään työntekijöiden motivaation ja sitoutumisen aste. Kehityskeskustelut ovat osa yrityksen henkilöstöhallintoa.
Kehityskeskustelu eroaa päivittäisestä keskusteluista mm. siten, että kehityskeskustelujen päätökset kirjataan ja niitä seurataan. Näin keskustelu ei jää vain keskustelun tasolle. Lisäksi päivittäisistä keskusteluista kehityskeskustelut eroavat siten, että kehityskeskusteluissa alaisen työtä ja tilannetta tarkastellaan kokonaisuutena.
Tavanomaisen, kerran vuodessa käytävän kehityskeskustelun yleinen sisältörunko tai asialista on seuraava:
- Mennyt kausi – suoritusarviointi, tulokset, tavoitteiden saavuttaminen, palaute ja kokemuksista oppiminen
- Tulevan kauden tehtävät, tavoitteet, toimintasuunnitelmat ja muut suoritusarvioinnin perusteet
- Henkilön työn, työtilanteen ja toimintaedellytysten kehittäminen
- Ryhmän toimivuuden ja ilmapiirin kehittäminen
- Henkilön osaamisen kehittäminen
- Esimiehen johtamistavan ja esimies–alainen-yhteistyön kehittäminen
- Muut mahdolliset teemat
- Keskustelun yhteenveto – sovitut asiat ja seuranta
- Käydyn keskustelun arviointi
Kuitenkin niissä keskusteluissa, joissa uskalletaan irrottautua valmiiksi muotoilluista lomakkeista, keskustelut ovat pidempiä ja alainen puhuu enemmän kuin esimiehensä (mikä on toivottavaa). Tutkijoiden mukaan on myös hyvä yhdessä tarkistaa keskustelun päätteeksi tehtävä muistio, että siinä olevat sanavalinnat vastaavat käytyä keskustelua.[1]
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Esimies, näin saat kehityskeskustelun rullaamaan, Työpiste-lehti 15.5.2014 (Arkistoitu – Internet Archive)