Kaukana mielettömästä maailmasta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elokuvan eurooppalaisen DVD-julkaisun kansi
Elokuvan eurooppalaisen DVD-julkaisun kansi
Ohjaaja John Schlesinger
Käsikirjoittaja Frederic Raphael
Thomas Hardy
Perustuu Thomas Hardyn romaaniin vuodelta 1874
Tuottaja Joseph Janni
Säveltäjä Richard Rodney Bennett
Kuvaaja Nicolas Roeg
Leikkaaja Malcolm Cooke
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer
Levittäjä Metro-Goldwyn-Mayer
Netflix
Kesto 155 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kaukana mielettömästä maailmasta (Far from the Madding Crowd) on Thomas Hardyn romaaniin perustuva, John Schlesingerin ohjaama brittiläinen draamaelokuva vuodelta 1967. 1800-luvun puolenvälin Lounais-Englannin maaseudulle sijoittuvassa tarinassa Batsheba Everdene (Julie Christie) on dorsetilaisen maatilan ainoa perijä, jota miehet liehittelevät. Keskeisiä miesrooleja näyttelevät Alan Bates, Peter Finch ja Terence Stamp. Upeista maisemistaan kehuttu elokuva on kuvattu 70 millimetrin filmille.[1]

National Board of Review of Motion Pictures palkitsi elokuvan ja Peter Finchin roolisuorituksen vuoden parhaina omissa sarjoissaan.[2]. Richard Rodney Bennett oli Oscar-ehdokkaana elokuvan musiikista[3]. Bafta-ehdokkuuksia saivat Nicolas Roeg kuvauksesta ja Alan Barrett puvustuksesta[4].

Helsingin Sanomien Paula Talaskivi näki elokuvassa tuoreeltaan ”jylhää voimaa, salaperäistä kohtalokkuutta, selkeytymättömien ja ristiriitaisten tunteitten kuohua, epätavallisia ihmistyyppejä ja -luonteita sekä poikkeuksellista ballaadinomaista kauneutta”[5]. Saman lehden Mikael Fränti kirjoitti elokuvan televisioesityksen alla vuonna 1980 sen tavoittavan erinomaisesti 1800-luvun englantilaisen maaseutuympäristön sykkeen, mutta kuvaavan henkilöiden taustoja ja Thomas Hardyn alkuperäistarinan teemoja kovin ulkokohtaisesti. ”Schlesinger tarjoaa huimaavan kauniita jaksoja, maiseman ja luonnon verevää kuvallista taltiointia, mutta niissä on kyllä joskus itsetarkoituksellisuuden makua.”[1]

Uudempi versio

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanskalainen Thomas Vinterberg ohjasi tarinasta 2010-luvulla uuden englanninkielisen elokuvaversion, jonka suomenkielinen nimi on Kaukana maailman menosta (2015).

  1. a b Fränti, Mikael: Ilan Schlesinger-filmissä on englantilaisen maiseman lumoa. Helsingin Sanomat, 8.2.1980, s. 41. Näköislehti (maksullinen).
  2. 1967 Award Winners nationalboardofreview.org. Viitattu 15.7.2022.
  3. Oscars Database. Viitattu 15.7.2022.
  4. Film in 1968, Bafta.org. Viitattu 16.7.2022.
  5. Talaskivi, Paula: Kaunista Batshebaa ja maisemaa. Helsingin Sanomat, 9.4.1968, s. 10. Näköislehti (maksullinen).