Katujen kasvatit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Katujen kasvatit
Tuff Turf
Ohjaaja Fritz Kiersch
Tuottaja Donald P. Borchers
Säveltäjä Jonathan Elias
Kuvaaja Willy Kurant
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö New World Communications
Levittäjä New World Communications
Netflix
Ensi-ilta 1985
Kesto 112 minuuttia
109 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Katujen kasvatit (Tuff Turf) on yhdysvaltalainen elokuva vuodelta 1985. Sen on ohjannut Fritz Kiersch. Suomessa elokuvaa on esitetty myös nimellä Kohtalona L.A..

Pääosissa elokuvassa ovat James Spader, Kim Richards, Paul Mones ja Robert Downey Jr. Elokuva kertoo nuoresta Morganista (Spader) joka muuttaa Los Angelesiin ja joutuu pian ongelmiin paikallisten nuorten jengiläisten kanssa. Tapahtumia vaikeuttaa entisestään kun Morgan rakastuu jengipomon tyttöystävään Frankieen (Richards).

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 James Spader  Morgan Hiller  
 Kim Richards  Frankie Croyden  
 Nick Hauser  Paul Mones  
 Robert Downey Jr.  Jimmy Parker  
 Matt Clark  Stuart Hiller  
 Claudette Nevins  Page Hiller  

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Morgan Hiller (James Spader) muuttaa Connecticutista vanhempiensa mukana Los Angelesiin. Morgan aloittaa opiskelut uudessa koulussa ja joutuu jo heti ensimmäisenä päivänä ongelmiin paikallisten jenginuorten kanssa. Jengiläiset tuhoavat Morganin pyörän ajessaan autolla pyörän päälle. Morgan oli joutunut jo edellisenä iltana välikohtaukseen jengiläisten kanssa, koska oli huomannut jengiläisten yrittävän ryöstää miestä ja tämän ryöstön aikana Morgan suihkutti spraymaalia yhden jengiläisten kasvoille.

Ensimmäisen koulupäivän aikana Morgan oli päässyt tutustumaan uuteen kaveriin Jimmyyn (Robert Downey Jr.), joka oli pyytänyt häntä tulemaan kuuntelemaan bändiään illalla. Illalla Morgan lähtee kuuntelemaan Jimmyn bändiä jossa on paljon lukiolaisia paikalla kuuntelemassa bändia. Paikalla on myös jengiläiset ja jengin johtajan Nickin (Paul Mones) tyttöystävä Frankie (Kim Richards) johon Morgan iskee silmänsä ja joka ottaa hänet puoliväkisin tanssilattialle. Nick ja muut jengiläiset huomaavat tämän ja illan päätteeksi Morgan joutuu jengiläisten pahoinpitelyn kohteeksi.

Elokuvan edetessä Morgan joutuu useasti ongelmiin jengiläisten kanssa, koska on ihastunut Frankieen ja myös Frankiellä herää tunteet Morgania kohtaan. Tilanne kärjistyy kun Morgan pyytää Frankien hänen kotiin syömään ja Nick kavereineen näkevät tämän tilanteen. Tilanteessa Nick ampuu Morganin isää ja tämän tilanteen seurauksesta Frankie irtaantuu lopullisesti Nickistä hänen sekoavan käytöksen takia. Nick sekoaa tilanteesta entistä pahemmin ja kidnappaa Frankien ja Morgan toimii tilanteessa ja lähtee lopulliseen välienselvittelyyn Nickin ja jengiläisten kanssa. Lopussa Morgan joutuu pahoihin yhteydenottoihin jengiläisten kanssa. Nick saa lopussa surmansa pudotessaan varaston ylemmältä tasolta tapellessaan Morganin kanssa.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Sam Inkinen kuvasi elokuvaa ”tyypilliseksi mutta katsottavaksi teinileffaksi” ja antoi sille kaksi tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”keskinkertainen”.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]