Katherine Cook Briggs

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Katherine Cook Briggs (3. tammikuuta 18751968) oli ihmisten persoonallisuuksia arvioivan Myers–Briggs-tyyppi-indikaattorin (MBTI) uranuurtaja.

Briggs valmistui Michiganin valtionyliopistosta, mikä ei 1800-luvun lopulla ollut naisille yleistä. Hän kirjoitti paljon lyhyitä kertomuksia, pääkirjoituksia sekä artikkeleita, jotka keskittyivät koulutukseen.

Katherine Cook Briggs kiinnostui Carl Jungin teorioista. Hän kehitti tyttärensä Isabel Briggs Myersin kanssa toimivan indikaattorin, joka nimettiin heidän mukaansa. Briggs kiinnostui yksilöllisistä eroavaisuuksista jo vuonna 1917, ennen Jungin kirjan julkaisemista. Jungin Psychologische Typen -kirjan englanninkielisen painoksen (1923) ilmestyttyä Briggs ja Myers tutkivat Jungin typologiaa ja löysivät siitä useita yhtäläisyyksiä oman persoonallisuusmallinsa kanssa.

Toisen maailmansodan aikaan 1941 Myers motivoitui toimivan persoonallisuusindikaattorin kehittämiseen. Hän halusi lopettaa sotien aiheuttamat kärsimykset ja tragediat ja uskoi, että ihmisten paremman keskinäisen ymmärtämisen kautta kärsimykset vähenisivät. Koska psykologit eivät asiasta kiinnostuneet, Myers ja Briggs päättivät yhdessä, kehittää välineen, jolla teoria saataisiin konkreettiseen hyötykäyttöön.

II maailmansodasta alkaen MBTI on ollut osa upseerien ja muiden johtajien valintakokeita.lähde?

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hautala, T. M. & Routamaa, V.: Katse naamion taa: Itsetuntemuksesta voimaa. LEADEC Publications, in press 2007).