Katadioptrinen objektiivi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Katadioptrinen objektiivi (peiliteleobjektiivi) on kauko-objektiivi, jossa käytetään linssien sijaan peilejä. Niiden periaate on sama kuin peiliteleskoopeissa: kuperien peilien avulla tuotetaan voimakkaasti suurennettu kuva kamerakennolle.

Katadioptristen objektiivien etu on niiden lyhyys: saman polttovälin saavuttaminen linssien avulla edellyttää usein kaksi tai kolme kertaa pidempää objektiivia. Tämä on osaksi saavutettu muuttamalla valon kulkureitti edestakaiseksi, ensin objektiivin etupäästä sisään, heijastus objektiivin pohjalla olevan suuren peilin ja objektiivin etuosassa olevan pienemmän peilin kautta objektiivin takapäästä ulos. Suurennus saadaan aikaiseksi peilien koveruuden avulla.[1] Objektiivien polttovälit ovat tyypillisesti 300 mm:n ja 1 000 mm:n välillä, ja ne ovat hyvin lyhyitä vastaaviin linssipohjaisiin objektiiveihin verrattuna. Katadioptrisissa objektiiveissa on poikkeuksellisen vähän värien vääristymistä (kromaattinen aberraatio.)

Kirkkaiden epätarkkojen kohteiden näkyminen pallomaisena.

Katadioptriset objektiivit ovat useissa suhteissa tavallisia objektiiveja huonompia. Niissä ei ole säädettävää aukkoa, eli niissä on kiinteä valovoima.[2] Ne tuottavat suhteellisen vähäkontrastisen kuvan. Kirkkaat, epätarkat kohteet näkyvät rengasmaisina, johtuen objektiivin suuremman peilin muodosta. Käytännössä kaikki kaupallisesti saatavilla olevat katadioptriset kameraobjektiivit ovat myös terävyydeltään sangen heikkoja. Näiden objektiivien tärkein etu pienen koon lisäksi on sangen alhainen hinta.

Useat objektiivivalmistajat ovat aikaisemmin valmistaneet katadioptrisia objektiiveja. Mm. Nikon (Mirror-Nikkor ja myöhemmin Reflex-Nikkor) ja Canon kumpainenkin valmistivat 500 mm f/8 and 1 000 mm f/11 -objektiiveja. Muut objektiivivalmistajat, kuten Samyang, Vivitar ja Opteka valmistavat niitä edelleenkin. Kameravalmistajista tällä hetkellä vain Sony (aiempi Minolta) myy 500 mm:n katadioptrista objektiivia järjestelmäkameroilleen. Sonyn objektiivi poikkeaa muista tällä hetkellä saatavissa olevista siinä, että se tukee automaattitarkennusta. Muut katadioptriset objektiivit toimivat vain täysin manuaalisina.

Kuvia katadioptrisista objektiiveista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]