Kasvattitytön tarina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kasvattitytön tarina
Mansfield Park
Mansfield Park.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Jane Austen
Kieli englanti
Genre kehitysromaani
Kustantaja T. Egerton
Julkaistu heinäkuussa 1814
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kasvattitytön tarina (Mansfield Park) on Jane Austenin romaani vuodelta 1814 (suomentanut A. R. Koskimies 1954). Siitä on tehty kuusiosainen televisiosarja BBC:lle 1983, ohjaus David Giles, elokuva Mansfield Park 1999, jonka on ohjannut Patricia Rozema ja televisioelokuva Mansfield Park – kasvattitytön tarina 2007, jonka ohjaajana toimi Iain B. MacDonald.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasvattitytön tarina kertoo Jane Austenille tyypillisen 1800-luvun englantilaisen yläluokan elämään sijoittuvan rakkaustarinan.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kolmesta sisaresta yksi nai kartanonherran, toinen papin ja kolmannen aviomiestä ei kannata edes mainita. Pappilan emäntänä hääräävä rouva Norris pitää kristillisenä velvollisuutenaan auttaa huonoon avioliittoon ajautunutta sisartaan, jolla on runsaasti lapsia. Hän esittää kartanon väelle, että nämä ottaisivat yhden lapsiraukoista suojatikseen.

Köyhä kymmenvuotias Fanny Price muuttaa asumaan tätinsä aviomiehen Sir Thomaksen kartanoon Mansfield Parkiin ja ystävystyy Thomaksen nuoremman pojan Edmundin kanssa. Aika kuluu ja lapset kasvavat rauhassa, kunnes pappilaan saapuu vieraita. Viehko ja sanavalmis nuori nainen varsinaisen naistenmiesveljensä kanssa viipyvät pidemmän aikaa sekoittaen kartanonväen elämän täydellisesti. Lopputuloksena on solmuja rakkaudessa, kun yksi rakastaa toista, joka on iskenyt silmänsä johonkuhun toiseen ja kolmas haaveilee ensimmäisestä.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Austen, Jane: Kasvattitytön tarina. (Mansfield park, 1814.) Suomentanut A. R. Koskimies. 11. painos (1. painos 1954). Hämeenlinna: Karisto, 2000. ISBN 951-23-4119-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kasvattitytön tarina.
Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:
Mansfield Park (englanniksi)