Kassakone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vanhanaikainen kassakone, joka toimi kampea vääntämällä.
Nykyaikaisia kassakoneita.

Kassakone on mekaaninen tai elektroninen laite, joka laskee ja tallentaa liikkeen myynti­tapahtumat ja myynti­tulot ja jossa on myös laatikko käteisen rahan säilyttämistä varten. Yleensä kassakone tulostaa myös kuitin asiakkaalle.

Joissain kassakoneissa laatikon voi avata vain myynnin yhteydessä taikka erityisellä avaimella, joka on vain esimiehillä ja liikkeen omistajalla. Tällä tavalla estetään myyjiä varastamasta liikkeen rahoja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen kassakoneen keksi James Ritty pian Yhdys­valtain sisällis­sodan jälkeen. Hän omisti saluunan Daytonissa, Ohiossa ja halusi sen avulla estää työn­tekijöitä varastamasta rahaa. Idean ensimmäiseen malliinsa Ritty Model I vuodelta 1879 hän sai nähtyään laitteen, joka laski höyrylaivan potkurin kierrokset.[1] Veljensä John Rittyn avustuksella hän patentoi kelloa muistuttaneen kassakoneen vuonna 1883.[2] Ensimmäinen malli oli täysin mekaaninen yhteenlasku­kone, eikä se tulostanut kuittia. Työntekijän oli erikseen tallennettava jokainen myyntitapahtuma kassa­koneelle, ja kun hän painoi summa­näppäintä, raha­laatikko avautui ja kello kilahti ilmoittaen esi­miehelle, että myynti­tapahtuma oli suoritettu. Kuitinkirjoitustoiminto tuli koneeseen jo vuonna 1884.[3]

Nykyaikaiset kassakoneet lukevat tavaraan merkityn viivakoodin ja etsivät sen perusteella sen hinnan tietokannasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Replica of the Ritty Model 1 Cash Register National Museum of American History. Viitattu 29.8.2011.
  2. Inventor of the Week: Archive Massachusetts Institute of Technology. Viitattu 29.8.2011.
  3. Tieteen kuvalehti Historia 15/2014, s.14

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.