Karusellisorvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Karusellisorvi on metallintyöstökone, jossa yksinkertaisimmillaan suoritetaan lastuavaa työstöä kuten kärkisorvissa: pakkaan kiinnitetty kappale pyörii oman akselinsa ympäri, ja erilaisilla terillä aineen pinnasta poistetaan materiaalia lastuamalla.

Poiketen tavallisesta sorvista, karusellisorvin pyörivä pakka on asennettu vaakasuuntaan, ja sorvattava kappale pyörii pystyakselinsa ympäri. Tällöin pakkaa kohti liikkuva Z-akseli kulkee pystysuunnassa ja X-akseli vaakasuunnassa. Tämä mahdollistaa suurien ja painavien kappaleiden sorvauksen: karusellisorvien pyörähdyshalkaisijat alkavat 1200 mm:stä ja isoimmat karusellisorvit kykenevät työstämään yli 20-metrisiä kappaleita. Suuri lattiatasolla pyörivä pakka juontaakin nimityksen "karusellisorvi" (englanniksi Vertical Turret Lathe, VTL).

Kuten muissakin työstökoneissa CNC-ohjaus on karusellisorveissa tavallista. Se mahdollistaa myös metallintyöstön jyrsimällä. Tällöin lisävarusteisiin kuuluu jyrsinpää. Koneessa on siis vähintään kolme CNC-ohjattua akselia: X-, Z- ja C-akseli. Sorvin normaalisti pyörivä pakka ottaa CNC-koordinaatistossa nimityksen C-akseli, jota käytetään kulmapaikoittavana akselina, kun X- ja Z-akselit huolehtivat lineaarileikkauksesta käyttäen tavanomaisia interpolaatiotyökiertoja.

Tyypillisiä kappaleita sorveille ovat erilaiset laakeriholkit ja laipat, isoimmilla sorveilla laivojen potkurit ja suulakkeet ja isoimmat koneistukset ovat voimalaitostekniikkaa sekä off-shore -laitteistojen osia.

Suomessa ei ole työstökonevalmistusta. Isoimmat karusellisorvit valmistetaan Kiinassa, Venäjällä ja USA:ssa. Jotkut yritykset ostavat ja kunnostavat vanhojen koneiden runkoja, jolloin ne modernisoidaan uudella sähkö- ja CNC-tekniikalla. Isoin tällainen projekti on tekeillä TEVO Oy:n potkuritehtaalla Turengissa. 1970-luvun neuvostovalmisteinen Kolomna-karusellisorvi rakennetaan käytännöllisesti kokonaan uudestaan. Koneen alkuperäinen pyörähdyshalkaisija on 10 metriä, ja työstökappaleen massa voi olla 200 000 kg. Työstettävä kappale voi olla niin ikään viisi metriä korkea. Pelkkä koneen pakka painaa 125 000 kg, ja se pyörii hydrostaattisen öljykalvon varassa. Koneen oma massa on 600 000 kg. Koneeseen tulee CNC-ohjaus ja molemminpuoliset jyrsinpäät.