Karserandit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nitrobentseeni hemikarserandin sisällä

Karserandi on ontto pallomainen molekyyli, joka voi vangita sisäänsä toisen molekyylin [1] tai metalli-ionin [2], niin ettei se pääse pois edes korkeissakaan lämpötiloissa.[3] Ensimmäisen kerran karserandeja syntetisoi Donald J. Cram, joka antoi yhdisteille nimen latinan kielen vankilaa tarkoittavasta sanasta carcer. Karserandimolekyyleissä on rakenteessa aukkoja, joista vierasmolekyylit pääsevät sisään. Sisällä ne muodostavat karserandin kanssa sidoksia, joiden takia ulospääsy estyy.[1]

Hemikarserandit puolestaan päästävät vierasmolekyylin sisäänsä, kun niitä lämmitetään korkeaan lämpötilaan. Vierasmolekyyli ei pääse ulos lämpötilan jälleen laskettua[1].

Sitoutuneiden vieraiden reaktiivisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cram ryhmineen huomasi, että karserandimolekyylien sisällä vierasmolekyylien reaktiivisuus oli erilainen kuin isäntämolekyylin ulkopuolella. Syklobutadieeni on äärimmäisen reaktiivinen molekyyli ja hajoaa helposti. Cram syntetisoi karserandin ja päästi sen sisälle syklobutadieenisynteesin lähtöaineen α-pyronin, joka muuntuu syklobutadieeniksi ja hiilidioksidiksi valon vaikutuksesta. Sisällä ollut syklobutadieeni oli täysin stabiili huoneenlämmössäkin [1].

Synteesi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karserandin synteesi kahdesta kaliksareenista

Ensimmäiset karserandit muodostettiin kahden kaliksareenin reaktiolla[1]. Karserandeja voidaan syntetisoida myös muista molekyyleistä. Erään dimeerisen karserandin synteesissä käytetään N-metyylipyrrolidonin, dimetyyliasetamidin ja tetrabromidin reaktiota [4]. Synteesitekniikan kehittyessä karserandeja voidaan nykyään valmistaa niin sanotulla one-pot-synteesillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Philip Ball suom. Kimmo PietiläinenKemian eturintamassa:Matka molekyylien maailmaan. Vaasa: Terra Cognita, 1997.
  2. Shell closure of two cavitands forms carcerand complexes with components of the medium as permanent guests J. Am. Chem. Soc.. Viitattu 13. heinäkuuta 2008.
  3. Molecular Engineering. Part 12. Hemicarcerand having a metal coordinating ligand at hetero-bridge Koream chem. Soc.. Viitattu 13. heinäkuuta 2008.
  4. Syntheses of two kinds of dimeric hemicarserand systems Royal Society of Chemistry. Viitattu 13. heinäkuuta 2008.