Karl Heinrich Ulrichs

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karl Heinrich Ulrichs.

Karl Heinrich Ulrichs (28. elokuuta 1825 Aurich14. heinäkuuta 1895 L'Aquila) oli saksalainen nykyaikaisen homoseksuaalien oikeusliikkeen pioneeri.

Ulrichs opiskeli teologiaa ja lakia. Vuonna 1854 hänet erotettiin valtion virasta ”luonnottoman” taipumuksensa vuoksi. Hän alkoi tehdä pamflettejaan, aluksi salanimellä. Vuonna 1864 hän julkaisi ensimmäisen tutkielman miesten välisestä rakkaudesta. Samaa sukupuolta olevien seksi oli jo siihen aikaan kielletty joissakin Saksan valtioissa. Ulrichs piti Saksan juristipäivillä vuonna 1867 esitelmän, jossa hän vaati rangaistavuuden poistamista. Siitä alkoi eurooppalainen homoliike.

Ulrichs keksi homoseksuaalisuudelle nimen. Se tuli taivaanjumalasta Uranoksesta. Uranos-jumalan mukaan oli jo aikaisemmin nimetty planeetta Uranus. Ouranos on nykykreikkaa ja tarkoittaa taivasta. Ulrichsin kielenkäytössä homomies oli urning ja lesbo oli urninde.

Homoseksuaalisuus-sana esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1869 itävaltalais-unkarilaisen kirjailijan Karl Maria Kertbenyn tekstissä.

Ulrichs oli yksinäinen esitaistelija. Juristipäivillä 1867 hän esiintyi omalla nimellään, uranoslaisena. Hän haaveili uranos-liitosta, johon kaikki Euroopan homot ja lesbot voisivat liittyä. Hän ei kuitenkaan saanut yhteiskunnassa mitään vastakaikua, ja niinpä hän lähti vuonna 1880 ”maanpakoon” Italiaan ja kuoli vuonna 1895.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Karl Heinrich Ulrichs.