Karl Harrer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karl Harrer

Karl Harrer (8. lokakuuta 18905. syyskuuta 1926) oli saksalainen urheilutoimittaja, joka yhdessä Anton Drexlerin kanssa perusti Saksan työväenpuolueen, Deutsche Arbeiterpartein eli DAP:n. Tästä kehittyi sittemmin Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue. Harrerista tuli puolueen kunniapuheenjohtaja.

Harrer oli esoteerisen ja oikeistoradikaalin Thule-seuran (Thule-Gesellschaft) jäsen. Seuran pyynnöstä hän perusti yhdessä Anton Drexlerin kanssa Poliittisen opintopiirin (Politischer Arbeiterzirkel), jonka pohjalle perustettiin 5. tammikuuta 1919 Saksan työväenpuolue DAP. Puolueen perustajajäseniin kuuluivat Harrerin ja Drexlerin lisäksi myös Gottfried Feder ja Dietrich Eckart.

Harrerin alkuperäisenä suunnitelmana oli muodostaa puolueesta Thule-seuran tapainen salaseura. Adolf Hitler, joka oli liittynyt uuden puolueen jäseneksi 19. lokakuuta 1919, ei kuitenkaan hyväksynyt Harrerin suunnitelmaa. Hitler halusi luoda puolueesta massojen kansanliikkeen. Vuoden 1919 loppua kohden Harrerin ja Hitlerin välinen kilpailu sai yhä selvempiä muotoja. Harrer syytti Hitleriä suuruudenhulluksi, mutta joutui jättämään virkansa Hitlerin painostuksesta. Hän erosi puolueesta 5. tammikuuta 1920.