Karin (manga)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Karin Maaka)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Karin on manga- ja animesarja, joka tunnetaan englanniksi nimellä Chibi Vampire. Karin-mangan on käsikirjoittanut ja piirtänyt Yuna Kagesaki. Kirjasarja julkaistiin suomeksi 2009 -2010 ja siihen kuuluu 14 osaa. Animesarjassa on 24 osaa ja sen juoni sekä henkilöt poikkeavat mangaversiosta. Mangan käänsi Juha Mylläri.

Karin 14 Suomen kansikuva. Päähahmot vampyyrityttö Karin Maaka ja Kenta Usui

Karinin sukunimi Maaka on japanilainen foneettinen versio Marker-sukunimestä. Hänen sukunsa on muuttanut aikoinaan mantereilta Japaniin paetakseen vainoja.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina kertoo Karin Maaka -nimisestä vampyyritytöstä, joka ei ime puremansa ihmisen verta, vaan pumppaa hänet täyteen omaa vertansa.

Karin on elänyt tavallisen koulutytön elämää, mihin hänen isänsä on kannustanut.[1] Hän käy lukiota ja muutos aikuisen kaltaiseksi vampyyriksi tapahtuu 13-vuotiaana ja Karinin pitäisi tavallisena vampyyrina hylätä ihmisten elämä ja saamansa toverit ja ystävät.[2] Muutoksen ja veren heräämisen myötä selviäisi myös, millainen ihmisveri Karinia vetää puoleensa.

Esimerkiksi hänen äitinsä pitää valehtelijoiden veren mausta, mutta valkoiset valheet saavat veren maistumaan hänestä ällöttävältä.[3] Vampyyrin ottaessa verta myös vastaava henkinen tila katoaa joten esimerkiksi itselleen epärehellinen henkilö voi joutua pulaan sepitelmien kadottua. Epätoivo voi myös kadota tilapäisesti ja henkilö rauhoittuu.

Veri merkitsee tarinan vampyyreille elämää[4]vaikka he eivät surmaa tai muuta puremaansa itsensä kaltaisiksi.[5] He eivät kestä päivänvaloa[6] Valkosipuli ei vaikuta, mutta herkän hajuaistin takia sen löyhkä on sietämätöntä.[7] Vampyyrit saattavat myös kuolla vanhuuttaan jos he menettävät elämänhalunsa. He saavat lapsia, mutta vähenevät heikon syntyvyyden vuoksi.[8] Lääke tähän on yksinkertainen ja samalla esimerkki tarinan huumorista; avioparien pitäisi nukkua samassa arkussa.

Karinin ongelmana on että hänen verensä lisääntyy kerran kuukaudessa ja hän onkin ollut paljon poissa koulusta. Vampyyriksi hänellä on toinenkin outo piirre eli hän voi liikkua normaalisti päivänvalossa, vaikka muutokset ovat jo tapahtuneet tarinan alkaessa. Maakan suvun historiasta selviää syy Karinin verenvuotoihin ja ihmismäiseen vuorokausirytmiin. Hallitseva Braunlichin suku on tietoinen Karinin veren merkityksestä vampyyreille.

Karin on selvinnyt jotenkuten arjen haasteista, kunnes uusi oppilas Usui Kenta muuttaa lähistölle. Karinin veri reagoi Usui Kentaan ja hän pyörtyy heti tämän nähtyään ja Usuin mielestä se on outoa. Hän alkaa pitää Karinia silmällä, mikä ei lainkaan helpota Karinin oloa. Muut oppilaat ja erityisesti Karinin ystävä Tokito huomaavat tämän ja tekevät omat romanttiset johtopäätöksensä.

Karin välttelee häntä niin paljon kuin mahdollista, mutta yhtenä iltana Usui näkee, kuinka Karin puree puistossa ihmistä. Hän luulee, että Karin on mukana likaisissa bisneksissä. Asia saadaan kuitenkin selvitettyä, ja Karinista ja Usuista tulee ystävät. He tapaavat paljon koulun ulkopuolella sillä he työskentelevät samassa pikaruokalassa. Vähitellen tunteet heräävät vaikka sekä Karin että Usui yrittävät selittää itselleen muuta. Heidän maailmojensa erilaisuus onkin tarinan perusta.

Tarinan ympäristö on pääosin arkirealistinen. Toinen päähenkilö Kenta asuu äitinsä kanssa ja elättää molemmat. Pieni vuokra-asunto on nopeasti toisen maailmansodan jälkeen halvalla rakennetussa kerrostalossa joka on jo alkanut rappeutua. Kentan äiti joutuu tyytymään mihin tahansa työhön sillä hän alkoi odottaa Kentaa jo teininä ja näin koulutus jäi vähäiseksi. Hän saa esimerkiksi siivoojan töitä epämääräisestä tuntihotellista, mutta menettää työpaikan koska hotelli menee konkurssiin ratsian jälkeen ja elatus jää Kentan harteille.

Tarinan hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karin Maaka (真紅 果林) on tarinan keskushenkilö. Hän on vampyyri, mutta poikkeaa monin tavoin tarinan tavallisesta vampyyrista. Hänen verensä herätessä ja alkaessa reagoida veren määrä alkaa lisääntyä, ja hänen täytyy päästä siitä eroon. Tämä on päinvastaista kuin mitä vampyyrilla pitäisi olla. Heidän verensä reagoi ihmisten tunnetilaan joka tekee veren maultaan kullekin mieleiseksi.[5] Niitä ovat esimerkiksi epätoivo, epäonni ja stressi. Karin opettelee vastentahtoisesti puremaan ihmisiä ja valuttamaan liikaverensä heihin. Tämä tekee purrun joksikin aikaa sekä henkisesti että fyysisesti reippaammaksi ja rivakaksi.[9] Karin voi liikkua normaalisti päivänvalossa ja valkosipuli ei ole hänestä inhottavaa. Hän käy normaalia lukiota jossa hän kohtaa Kenta Usuin. Karin ei pidä Anjun nukesta, Boogiesta.

Ren Maaka (真紅 煉) on vanhempi veli. Hän pitää stressin maustamasta verestä, mutta hyväksyy uhreikseen vain naisia. Ren onkin elostelija ja hylkää naisen kun tämän veri alkaa stressin poistumisen myötä maistua laimealta ja pyyhkii heidän muistonsa jätettyään heidät. Ren kokee myöhemmin melkoisen yllätyksen.[10]

Anju Maaka (真紅 杏樹') on Karinin nuorempi sisar. Hän on perheen ehkä kypsin henkilö iästään huolimatta. Hän auttaa Karinia monin tavoin ja pitää hänen tekemisiään silmällä. Anjulla on kauhunukkekokoelma. Hänen vakiseuralaisensa niistä on puhuva nukke nimeltä Boogie johon on vangittu kolmetoista murhanneen murhaajan henki. Boogiessa oleva henki pääsee vapaaksi jos hän on liian kauan poissa Anjun luota. Anjun veri herää jo ennen yläastetta. Hän huomaa reagoivansa kaipaukseen ja yksinäisyyteen, sillä se tapahtuu jutellessaan häneen ihastuneen pojan, Koibuchin, kanssa[11]. Tämä on Boogien hengen hätistellessä oikeaan suuntaan löytänyt Anjun piilopaikan, johon hän on mennyt heräämisen oireiden pahetessa päivänvalossa. Anju on aiemmin kertonut tälle muuttavansa pois selittääkseen lähtönsä koulusta. Hän puree poikaa ja pyyhkii tämän muistot häivyttäen pojan kaipauksen ja pelon jäämisestä yksin kavereiden jäädessä. Pojan vanhemmat ovat siirtämässä häntä kalliiseen yksityiskouluun ja hän olisi halunnut kirjoittaa Anjulle.

Henry ja Carrera Marker ovat perheen vanhemmat. Henry (ヘンリー・マーカー) on luonteeltaan hempeä ja joutuu joskus näyttelemään kovaluonteista ja ankaraa. Carrera (カレラ・マーカー) on voimakastahtoinen ja hieman pelottava, mutta pitää Henryn tunnekuohahdukset aisoissa.

Elda Marker (エルダ・マーカー) on Henryn äiti. Hän tuli yhdessä miehensä Jamesin kanssa mantereilta Japaniin. Carrera ei voi sietää anoppiaan ja yritti sulkea tämän pysyvästi arkkuun asettamalla kiviä kannen päälle. Elda on ulkonäöltään Karinin kaksoisolento. Elda herää hetkeksi nukuttuaan vuosikausia. Tällä aikaa James on kuollut oletettavasti menetettyään elämänhalunsa ja koska raja unen ja kuoleman välillä on vampyyreilla häilyvä.[12]Elda vihaa ihmisiä vainojen vuoksi ja on ankara niille, jotka vahingossakin huomaavat vampyyrin. Perhe saa hänet vastentahtoisesti hyväksymään Kentan, mutta samalla hän muistuttaa Kentaa ja Karinia kovasta todellisuudesta. Tosin hän menettää kärsivällisyytensä varjostaessaan Kentaa ja Karinia kun nämä eivät saa aikaan edes yhtä pusua tuijotettuaan toisiaan minuutteja.

Kenta Usui (雨水 健太) on toinen päähahmo. Hän on lukiolainen ja terävä oppilas, mutta hieman jäykkä ja tietämätön joistakin kouluelämän asioista. Hän on muuttanut kaupunkiin äitinsä Fumio Usuin kanssa,joka lähti kotoaan saatuaan tarpeekseen torjuvasta ilmapiiristä. Kenta tekee osa-aikatöitä elättääkseen molemmat, sillä Fumiolla on vaikeuksia saada töitä vähäisen koulutuksensa takia. Kentalle selviää jo varhain että Karinissa on jotakin omituista ja salaisuus tulee ilmi. Kenta lupaa pitää asian omana tietonaan ja hän tapaa myös Maakan perheen, jotka ovat hyvin epäluuloisia. He joutuvat lopulta myöntämään tilanteen edut sillä Kenta voi auttaa Karinia tarpeen tullen päiväsaikanakin.

Yuriya Tachibana (橘 友里耶) on mangan henkilö, joka ei ole animessa. Hän aloitti osa-aikatyön Julian nimisessä kahvilassa, kuten myös Karin ja Kenta, jotka työskentelevät siellä. Töissä Karin nosti jalallaan vahingossa narua/sähköjohtoa kampittaen Tachibanan tarjottimineen. Tachibana sanoi, että se oli tahallista hänen nolaamisekseen. Hän myös pitää Kentasta. Tachibana paljastuu Braunlichin suvun vakoojaksi.

Glark (グラーク) on ainoa osakalaisittain puhuva vampyyri ja orpo. Braunlichin suku on adoptoinut ja kasvattanut hänet. Hän laatii juonen, jolla Karin saataisiin suvun haltuun. Glark on Yuriya Tachibanan setä.

Bridget, Olivie, Robert ja Gil ovat Braunlichin suvun vampyyreja. Suvun päämies on Ethelmann, joka pelkää Elda Maakaa lähes hysteerisesti. Suvun vanhimman jäsenen pelätään kuolevan pian. [13]

Winner Sinclair (ウィナー・シンクレア) on animen henkilö. Hän on vampyyrin metsästäjä, joka rakastaa vampyyria, Karinia, tietämättään. Hän antaa tälle melkein aina kukkia, kun näkee hänet. Kaikki paitsi Karin pitävät Winneristä, jopa Makikin. Maki koetti antaa tälle joululahjan, mutta Winner torjui hänet. Winner saa tietää, että Karin on vampyyri, kun hänen isosetänsä paljastaa sen.

Maki Tokitoo (時任 麻希) on tavallinen ihminen ja Karinin paras ystävä. Hän tekee Kentan ja Karinin suhteesta heti romanttisia johtopäätöksiä. Hän on välillä miltei vajota epätoivoon koska Karin ja Kenta ovat hänestä hitaita tai suorastaan toivottomia ymmärtämään tunteitaan. Maki järjestää Kentan ja Karinin ensimmäisen varsinaisen tapaamisen eläintarhaan. Makin isä omistaa kirjakaupan nimeltä Tokibooks

Koibuchi Suguru on poika joka on ihastunut Anjuun. Hän on koulunsa parhaita oppilaita. Sera on hänen parhaita kavereitaan. Koibuchin äiti patistaa ahkeraan opiskeluun ja tämä haluaa Koibuchin menevän yläasteelle kalliiseen yksityiseen kouluun. Koibuchi ei haluaisi lähteä sillä hän pelkää jäävänsä yksin kavereiden jäädessä. Hän arvaa Anjun piiloutuneen pimeään heräämisen oireiden pahetessa muistaen Anjun päänsäryt ja muut oireet vaikka ei ole tietoinen Anjun olemuksesta. Boogien henki hätistelee Koibuchin oikeaan paikkaan, sillä Anju on heikko lähteäkseen. Anju huomaa makunsa olevan kaipaus ja yksinäisyys. Koibuchi olisi halunnut kirjoittaa hänelle. Anju puree Koibuchia ja pyyhkii muistot. Samalla Anju häivyttää Koibuchin pelot yksinjäämisestä ja tämä herää seuraavana aamuna rohkaistuneena.

Psykhe on tarinan vampyyreille lähes tarunomainen olento, joka syntyy uudelleen noin 1000 vuoden välein. Braunlichin suku on ollut hallitseva, sillä tämä suku on pitänyt kulloinkin syntynyttä Psykheä hallussaan. Psykhen tehtävä on antaa vampyyreille elinvoimaa ja taata siten syntyvyys.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karin 1-14 Yuna Kagesaki, Punainen jättiläinen 2009 - 2010

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. kirja 1 luku 4
  2. kirja 4 lisäosa 2
  3. kirja 1 luku 1
  4. kirja 10 luku 42
  5. a b kirja 2 luku 10
  6. 2 luku 7
  7. kirja 4 luku 14
  8. kirja 5 luku 97
  9. kirja 1 luku 5
  10. Kirja 14 luku 57
  11. Kirja 11 luku 46
  12. kirja 5 luku 21
  13. Kirja 13 luku 54