Kapselikeitin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käytettyjä kapseleita

Kapselikeitin on kodinkone, jolla valmistetaan erilaisia juomia kuten suodatinkahvia, erikoiskahveja, teetä ja kaakaota. Laitteella valmistetaan yksi juoma-annos kerrallaan. Laitevalmistajasta riippuen laitteesta on useita eri malleja. Juomavalikoima kostuu valmistajien, kuten Pauligin, Nestlén ja Kraft Foodsin, omista kahvimerkeistä. Juomakapseleita myyvät useat päivittäistavarakaupat.[1]

Laitteen toimintaperiaate on yksinkertainen. Juoma valmistetaan täyttämällä laitteen vesisäiliö vedellä ja laittamalla ilmatiiviisti pakattu, juomajauhetta sisältävä muovinen kapseli laitteen sisään. Laite kuumentaa veden ja valmistaa juoman kapselin juomajauheesta.[1] Laitteesta riippuen veden määrää voidaan säätää, jolloin saadaan haluttu määrä juomaa.

Kapseleiden ekologisuus on kyseenalaistettu maailmalla kertakäyttöisyyden ja niistä syntyvän muovijätteen takia. Kierrättäminen on vaikeaa, koska kapselit on valmistettu yleensä muovin ja alumiinin sekoituksesta.[2] Myös kapseleiden (K-Cup) keksijä, John Sylvan on pahoitellut kapseleiden epäekologisuutta.[3] Tammikuussa 2016 Hampuri kielsi kapseleiden käytön valtion virastoissa ja muissa rakennuksissa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Väisänen, Virpi: Testissä kapselikahvikoneet Kuningaskuluttaja. 19.1.2012. Yleisradio Oy. Viitattu 10.1.2019.
  2. a b Ervasti, Anu-Elina: Hampuri pani kahvikapselit boikottiin: ”Ei veronmaksajien rahoilla” Ilta-Sanomat. 21.2.2016. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 10.1.2019.
  3. Kim, Susanna: K-Cup Inventor John Sylvan Admits He Doesn’t Use ’Expensive’ Coffee Pods ABC News. 4.3.2015. ABC News Network. Viitattu 10.1.2019. (englanniksi)