Kanttiini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kanttiini on erilaisten laitosten kuten varuskunnan ja sairaalan, joissakin yhteyksissä koulun kahvio, jossa kahvin ja virvokkeiden ohella myydään esimerkiksi makeisia ja erilaisia tarvikkeita.

Kanttiini-sanan merkitys on ajan kuluessa muuttunut. Nimityksen taustalla on italian sana cantina.[1] Aiemmin cantina on tarkoittanut viinikellaria.

Suomalaisten vapaaehtoisten ollessa jääkärikoulutuksessa Saksassa 1914-1918, kanttiinilla tarkoitettiin ruokalaa, jossa aluksi saivat ruokailla pfadfinderit ja myöhemmin vain ylennetyt, ryhmän- ja joukkueenjohtajat.[2]

Sotien aikana ja jälkeen Suomessa kanttiini on ollut yksi lottien ja myöhemmin sotilaskotisisarten ylläpitämistä palveluista, osa sotilaskotitoimintaa. Väinö Linna kuvaa romaanissa Tuntematon sotilas kanttiinin eli "sotapesän" sodanaikaisia valikoimia: "Siellä myytiin korvikkeella sekoitettua kahvia, kivikovia vesirinkilöitä, tupakkaa, partakoneen teriä, kirjekuoria ja kirjoituslehtiöitä." [3]

Sotilaskanttiini seuraa mahdollisuuksien mukaan joukkojen mukana sotilaskotiautolla.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Uusi sivistyssanakirja 1990, Helsinki: Otava, sana-artikkeli: kanttiini
  2. Lauerma, Matti: Kuninkaallinen Preussin Jääkäripataljoona 27 : vaiheet ja vaikutus, s. 144, 297. Porvoo, Helsinki: WSOY, 1966. ISBN puuttuu teoksesta.
  3. Linna, Väinö 1986. Tuntematon sotilas, TK-kuvalaitos, s. 21 Porvoo: WSOY
  4. Kerkelä, Arimo 2011: Sotilaskoti kaukana kotoa Puolustusvoimat