Kansainvälinen Pen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
PEN International
Perustettu 1921
Presidentti Jennifer Clement
Aiheesta muualla
Sivusto

PEN International on vuonna 1921 perustettu kansainvälinen kirjailijajärjestö, joka puolustaa sananvapautta ja edistää kirjallisuutta. PEN Internationaliin kuuluu 145 PEN-keskusta 104 maassa. PEN on poliittisesti sitoutumaton organisaatio, jolla on virallinen konsultaatioasema YK:ssa ja Unescossa. Alkujaan nimi PEN on lyhenne sanoista Poets, Essayists and Novelists (runoilijat, esseistit ja prosaistit), nykyään järjestöön kuuluu myös journalisteja, tutkijoita ja taiteilijoita. Peruskirjansa mukaisesti järjestön tavoitteena on edistää kansainvälistä yhteistyötä ja ymmärrystä eri maiden kirjailijoiden välillä ja korostaa kirjallisuuden keskeistä roolia maailman kulttuurin kehityksessä.[1]

PEN Internationalin perusti Lontoossa 1921 Catharine Amy Dawson Scott, ja ensimmäinen presidentti oli John Galsworthy. PENin varhaisia jäseniä olivat muun muassa Joseph Conrad, George Bernard Shaw ja H. G. Wells. Presidentteinä ovat toimineet muun muassa Alberto Moravia, Heinrich Böll, Arthur Miller, Mario Vargas Llosa ja György Konrád. Vuodesta 2015 PEN Internationalin presidenttinä on ollut yhdysvaltalais-meksikolainen kirjailija Jennifer Clement.

Suomessa kansainväliseen PEN:iin kuuluvana kirjailijain kansallisena keskuksena Suomen PEN ylläpitää suhteita toisten maiden PEN-keskuksiin ja niiden jäseniin.

PEN International järjestää vuosittain kongressin, johon osallistuu edustajia eri maiden PEN-keskuksista.[2]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]