Kamuniak

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kamuniak oli Samburun luonnonsuojelualueella pohjoisessa Keniassa liikkunut naarasleijona joka tuli kuuluisaksi siitä että se "adoptoi" itselleen pienen antiloopin vasan jota se piti kuin omaa pentuaan. Varsinaisia omia pentuja tällä leijonalla ei ollut eikä myöskään omaa laumaa. Kamuniak seurasi vasaa kaikkialle ja puolusti sitä muilta leijonilta ja pedoilta.

Kamuniak kärsi nälästä sillä se ei voinut lähteä normaalisti metsästämään ja jättää vasaa yksin. Myös adoptiovasa kärsi usein nälästä sillä niin nuori vasa tarvitsi edelleen emonsa maitoa. Kamuniak ei päästänyt vasaa antilooppilaumaan.

Lopulta yli kahden viikon yhdessäolon jälkeen vasa päätyi erään urosleijonan syömäksi. Noin kuukautta myöhemmin Kamuniak kuitenkin otti itselleen toisen vasan ja vuoden aikana tämä leijona hoiti yhteensä viittä eri antiloopin vasaa. Jälkimmäiset vasat Kaminuak päästi imemään laumassa. Kamuniak nähtiin viimeksi helmikuussa 2003 eikä sitä sen jälkeen ole etsinnöistä huolimatta löydetty.

Leijonan poikkeavalle käytökselle ei ole osannut antaa tarkkaa selitystä sen enempää tutkijat kuin paikalliset ihmisetkään. "Kamuniak" on paikallisten leijonalle antama nimi joka tarkoittaa "siunattua".

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]