Kalvolan kotiseutumuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalvolan kotiseutumuseo
Tyyppi KotiseutumuseoView and modify data on Wikidata
Sijainti Iittalantie 284, 14500 Iittala
Perustettu 1968
Ylläpitäjä Kalvola-Seura
Kotisivut www.linnaseutu.fi/kalvolan-kotiseutumuseo/
Koordinaatit 61.0954°N, 24.1131°E
Kartta
Kalvolan kotiseutumuseo

Kalvolan kotiseutumuseo sijaitsee Hämeenlinnan Kalvolan pitäjän Keikkalan kylässä vanhassa lainajyvämakasiinissa Kalvolan kirkon vieressä. Museo on avoinna kesäkuukausina sunnuntaisin muutaman tunnin ajan. Museon perusti Kalvolan kunnan kulttuurilautakunta vuonna 1968 saatuaan 1850-luvulta peräisin olevan makasiinirakennuksen lahjoituksena Kalvolan manttalikunnalta edellisenä vuonna. Kuntaliitoksen jälkeen Hämeenlinnan kaupunki lahjoitti kotiseutumuseon vuonna 2010 Kalvola-Seuralle, joka ylläpitää sitä nykyään.[2][3]

Kotiseutumuseossa on esillä lainajyvästön kalusto täydellisenä. Aiheet on koottu omiin laareihinsa. Kivityöosasto havainnollistaa tekstein, valokuvin ja työkaluin kivityön eri vaiheet. Näyttely esittelee myös Kalvolan aiempien kirkkojen esineistöä. Koulunkäynnin historiaa Kalvolassa esitellään kouluosastolla.

Rakennuksen yläkerrassa kuvataan Kalvolan kunnan vaakuna-aiheessa metsän ja puun merkitystä pitäjälle. Seinällä ovat ristissä piilukirveet ja niiden alla hirsiparru. Tilaa kiertää Iittalan lasitehtaan muotoilijan Valto Kokon maalaama 15 metriä pitkä kuvasarja Olaus Magnuksen kuvitusten mukaan. Siinä esitetään parrujen kuljetusta Hämeen Härkätietä pitkin Turkuun. Museoon on rakennettu myös sahalaitos, jollaisella muun muassa makasiinin lankut ja laudat on sahattu.

Perusnäyttelyä elävöitetään vuosittain vaihtuvalla teemanäyttelyllä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://www.linnaseutu.fi/komuutti/kalvolan-kotiseutumuseo/. Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. Kalvolan kotiseutumuseo Kalvola-Seura via linnaseutu.fi. Viitattu 15.7.2018.
  3. Kalvolan kotiseutumuseo. Iittalantie 284, 14500 Iittala linnaseutu.fi. Viitattu 15.7.2018.