Kaloí Liménes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaloí Liménes
Καλοί Λιμένες
Kaloí Liménesin rantaa.
Kaloí Liménesin rantaa.

Kaloí Liménes

Koordinaatit: 34°55′54″N, 24°48′11″E

Valtio Kreikka
Hajautetun hallinnon alue Kreeta
Alue Kreeta
Alueyksikkö Iraklion
Kunta Faistós
Hallinto
 – Asutustyyppi kylä
 – Kallikrates-koodi 7107010904
Väkiluku (2011) 21[1]
Aikavyöhyke UTC+2
 – Kesäaika UTC+3











Kaloí Liménes (tai Kalí Liménes; kreik. Καλοί Λιμένες; suom. Hyvät satamat) on Kreikan historiallinen kylä ja luonnonsatama, joka sijaitsee Kreetan saarella ja kuuluu Faistóksen kuntaan, Iraklionin alueyksikköön ja Kreetan alueeseen. Se kuului aiemmin Moíreksen kuntaan ja vuodesta 2011 lähtien Faistóksen kunnan Moíreksen kunnallisyksikköön. Kylän väkiluku on 21 (vuonna 2011).[1][2]

Kaloí Liménes on osa Pigaïdákian kyläyhdyskuntaa ja sijaitsee Kreetan etelärannikolla lähellä saaren eteläisintä niemenkärkeä. Se tunnetaan ennen kaikkea suojaisasta luonnonsatamalahdestaan. Sataman edustalla ovat saaret Megalonísi ja Mikronísi (Ágios Pávlos). Nykyään Kaloí Liménes on paljolti pelkkä turistinähtävyys. Rannikolla sijaitsee muutamia tavernoita ja majoitushuoneita. Mikronísin saari toimii öljysatamana ja sinne on rakennettu suuria öljysäiliöitä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyviensatamien kartta vuodelta 1650.
Kaloí Liménesin kylä vuonna 1920.

Antiikin aikana nykyisen kylän lähellä sijaitsi Lasaian (Λασαία) kaupunki.

Monet raamatunoppineet uskovat, että vangittua apostoli Paavalia kuljettanut aleksandrialainen alus purjehti Kaloí Liménesille syksyllä noin vuonna 58 ja vierailullaan Paavali saarnasi uskostaan Kristukseen kreetalaisille.[3] Paikallinen perimätieto kertoo samoin vierailusta.[4] Paavalin aikalainen, lääkäri Luukas on dokumentoinut vierailun lokikirjanomaisesti Apostolien tekoihin, joka sisältyy nykyiseen Raamatun Uuteen testamenttiin.

Kertomuksen mukaan Paavali suositteli, että laiva talvehtisi Hyvissäsatamissa, mutta laivaa komentanut upseeri kuunteli kapteenin ja laivan omistajan neuvoa, ja laiva jatkoi matkaa kohti Foiniksia. Laiva haaksirikkoutui tuolla matkalla Maltan rannikolle. James Smith kirjoittaa tästä Apostolien tekojen kertomuksesta:

»On kiinnostavaa havaita, kuinka kaikki saamamme lisätiedot kertomuksen tapahtumapaikasta vahvistavat kertomuksen oikeaperäisyyden ja täsmällisyyden. Herra Brownin havaintojen ja myöhempien tutkimusten perusteella vaikuttaa nyt siltä, että saaret suojaavat Hyviäsatamia niin paljon, että vaikkei se olekaan Lutron veroinen, sen täytyy olla oikein hyvä talvisatama, ja kun otetaan huomioon, kuinka äkkiä, usein ja rajusti navakat pohjoistuulet nousevat ja kuinka varmaa oli, että jos sellainen myrsky nousisi matkalla Hyvistäsatamista Lutroon, laiva ajelehtisi pakostakin merelle, oli kapteenin ja omistajan antaman neuvon järkevyys erittäin kyseenalainen, ja pyhän Paavalin antamaa neuvoa voidaan luultavasti perustella jopa merenkulkuopilla.[5]»

Bysanttilaisena aikana kylään pystytettiin kirkko, joka kantoi apostoli Paavalin nimeä ja joka entisöitiin 1960-luvulla.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. Väestönlaskennan tulokset (XLS) 2011. The Hellenic Statistical Authority (Kreikan tilastokeskus Elstat). Arkistoitu 16.10.2015. Viitattu 1.9.2014. (kreikaksi)
  2. Άρθρο 1: Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης. (Kallikrates-suunnitelma, Kreikan virallinen lehti) Εφημερίς της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, 11.8.2010, nro Τεύχος Δεύτερο, Αρ. Φύλλου 1292. Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Artikkelin verkkoversio (PDF). (kreikaksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Kts. [1] (Arkistoitu – Internet Archive), Apt. 27:8
  4. Kreta information
  5. The Voyage and Shipwreck of St. Paul, Lontoo 1866, s. 85, alav.
  6. Captain T.A.B. Spratt, Travels and Researches in Crete, 1865, II 1-6

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]