Kallirrhoe (mytologia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kallirrhoe (m.kreik. Καλλιῤῥόη, Kallirrhoē, lat. Callirrhoe), usein Kallirhoe (lat. Callirhoe), oli kreikkalaisessa mytologiassa useamman eri nymfin nimi.

Okeanidi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kallirrhoe oli okeanidi, Okeanoksen ja Tethyksen tytär. Hänen puolisonsa oli Khrysaor, jolle hän synnytti Geryonin.[1][2][3] Hesiodos mainitsee hänen lapsekseen myös Ekhidnan.[4] Samoin hänen mainitaan Neiloksen puolisoksi, ja heidän pojakseen Khione, ja toisaalta hänen kerrotaan synnyttäneen Poseidonille Minyaan.

Troijan najadi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kallirrhoe oli Troijassa sijainneen lähteen najadi. Hänet mainitaan Skamandroksen tyttäreksi, joka meni naimisiin Troksen, Troijan kuninkaan, kanssa synnyttäen tälle Ganymedeen, Iloksen, Assarakoksen ja Kleopatran.[5]

Akarnanian najadi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kallirrhoe oli Akarnanian lähteen najadi ja Akhelooksen tytär. Hän nai Alkmaionin, ja sai tämän kanssa lapset Amfoteroksen ja Akarnanin. Pian tämän jälkeen alkoi himoita Harmonian kaulanauhaa, ja sai miehensä vastentahtoisesti lupautumaan hakemaan sen hänelle Fegeiasta uhkaamalla muuten jättää tämän. Kuningas Fegeuksen pojat kuitenkin murhaasivat Alkmaionin isänsä käskystä tämän kuultua Alkmaionin aikovan viedä kaulanauhan puolisolleen.[6]

Tällöin Kallirrhoe, jolla oli suhde Zeuksen kanssa, anoi tätä, että hänen poikansa varttuisivat heti täysikasvuisiksi. Zeus vastasi pyyntöön, ja Kallirrhoe pojat tappoivat ensin isänsä murhaajat ja myöhemmin myös Fegeuksen itsensä.[7][8].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hesiodos, Theogonia ('Jumalten synty') 270–294 (engl. käännös)
  2. Hesiodos, Theogonia ('Jumalten synty') 979–983 (engl. käännös)
  3. Apollodoros, Bibliotheke ('Kirjasto') 2.5.10 (engl. käännös)
  4. Hesiodos, Jumalten synty ('Theogonia') 295–305 (engl. käännös)
  5. Apollodoros, Bibliotheke ('Kirjasto') 3.12.2 (engl. käännös)
  6. Apollodoros, Bibliotheke ('Kirjasto') 3.7.5 (engl. käännös)
  7. Apollodoros, Bibliotheke ('Kirjasto') 3.7.6 (engl. käännös)
  8. Pausanias, Periegesis tes Hellados ('Kreikan kuvaus') 8.24.9 (engl. käännös)
Tämä on täsmennyssivu, joka luettelee monimerkityksisen käsitteen eri merkitykset tai useita eri henkilöitä.
Artikkelisivuja, joiden nimessä tai tekstissä lukee ”Kallirhoe”, voi hakea sivunnimihaulla, laajalla sivunnimihaulla tai tekstihaulla.