Kalliovuortenhevonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalliovuortenhevonen
Rocky Mountain Horse.jpg
Tyyppi: lämminverinen
Alkuperä ja nimet
Alkuperämaa:  Yhdysvallat
Polveutuminen: mustangi
Kantakirja perustettu: 1986
Esiintyminen ja käyttö
Käyttötarkoitus: harrasteratsu, vaellusratsu, karjaratsu
Ominaisuudet
Korkeus: 142-163 cm
Värit: yksivärinen; hopeavärit halutuimpia

Kalliovuortenhevonen (engl. Rocky Mountain Horse) on 1980-luvulta peräisin oleva yhdysvaltalainen hevosrotu.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalliovuortenhevosella on keskikokoinen ruumiinrakenne. Pää on sirorakenteinen ja kaula pitkä. Jalat ovat vahvat ja kaviot vankat, joten kalliovuortenhevonen on erittäin varmajalkainen myös vaikeissa maastoissa. Säkäkorkeudeltaan rodun edustajat ovat 142-163 cm. Halutuin väritys on tummanruskea tai hiilenharmaa ja vaaleaharjainen hopeanmusta, mutta myös muita yksivärisiä esiintyy.

Kalliovuortenhevoset omaavat luonnostaan nelitahtisen passikäynnin, joka on ratsastajalle miellyttävä askellaji. Passikäynnissä matka taittuu jopa 30 kilometrin tuntivauhdilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalliovuortenhevonen polveutuu mustangista. Rodun kantaisä on Old Tobe -niminen ori, jonka omisti kentuckyläinen Sam Tuttle. Old Tobe toimi vaellusratsuna Natural Bridgen kansallispuistossa ja saavutti suosiota ystävällisen luonteensa ja mukavan passikäyntinsä ansiosta. Ori eli pitkään ja astui paljon tammoja periyttäen erikoista askellajiaan varsoille. Old Tobe esiintyy monen nykyisen kalliovuortenhevosen sukupuussa. Kalliovuortenhevosen kantakirja perustettiin vuonna 1986.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalliovuortenhevosta käytetään harraste- ja erityisesti vaellusratsuna, karjahevosena, ajossa sekä näyttelyissä. Useimmat rodun edustajista ovat luonteeltaan rauhallisia ja säyseitä, joten ne sopivat mainiosti perhehevosiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.