Kaksoisveturi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaksoisveturi oli etupäässä saksalaisten käyttämä kapearaiteinen höyryveturityyppi.

Veturi oli rakennettu kahdesta kolmeakselisesta tankkiveturista poistamalla hytin takaosa ja liittämällä veturit hyttien takareunasta yhteen; väliin sijoitettiin polttoainetila. Tällaista veturia ei tarvinnut kääntää, ja se pystyi yksinään vetämään raskaitakin junia; kuusiakselisuuden ja keskelle osuvan pitkän akselivälin johdosta sen akselipaino oli tosiasiassa pieni hankauspainoon nähden, eli veturilla saattoi ajaa kevytrakenteisillakin, ns. tukemattomilla radoilla, joilla ei kiskojen ja pölkkyjen tukena ollut sorakerrosta; tämä oli erityisen tärkeätä nopeasti rakennetuilla sotilasradoilla. Tukemattomilla radoilla ajokyvystä tulikin saksalaisten kapearaiteisten sotilasveturien tietynlainen tyyppiominaisuus aina toiseen maailmansotaan asti; mm. Hyrynsalmen - Kuusamon kenttäradan veturit olivat kaikki tukemattomalla radalla ajamaan pystyviä.

Kaksoisvetureiden huomattavin valmistaja oli saksalainen Henschel-metallitehdas. Veturityyppi hävisi ensimmäisen maailmansodan jälkeen käytöstä; vetureita kummitteli kuitenkin vielä vuosikymmenien ajan teollisuusradoilla tavallisiksi vetureiksi muutettuina.

Yhtään kokonaista kaksoisveturia ei Suomessa ole ollut, mutta oletettavasti yhden tällaisen veturin toinen kattila on palvellut Suomessa Ojakkalan-Olkkalan rautatiellä nelosveturin kattilana; tieto ei kuitenkaan ole varma.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jukka Sarkki: Ojakkalan-Olkkalan yksityinen kapearaiteinen rautatie