Kaksi kulttuuria

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kaksi kulttuuria on brittiläisen tieteenharjoittajan ja romaanikirjailijan C. P. Snow'n vaikutusvaltaisen Rede-luennon otsikko vuodelta 1959. Luento on ilmestynyt myös omana kirjanaan. Kahden kulttuurin käsitteeseen viitataan usein keskusteltaessa tieteen asemasta yhteiskunnassa sekä luonnontieteiden ja humanististen tieteiden välisestä suhteesta.

Puhutaan myös kolmannesta kulttuurista.[1] Fyysikko Kari Enqvist sanoo kolmannen kulttuurin nousevan nykyaikaisesta luonnontieteellisestä tiedosta ja ajattelusta. Enqvist on huolissaan siitä, että esimerkiksi suomalaisten koulujen historiankirjojen todellisuuskäsitys ei ota huomioon luonnontieteitä. ”Napoleonin kaltaisten pikkuruhtinaiden yhdentekevät sotaretket mielletään paljon tärkeämpinä kuin samaan aikaan syntymässä ollut luonnontiede”.[2]

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Snow, C. P.: Kaksi kulttuuria. (The two cultures, 1963.) Johdanto: Stefan Collini. Suomentanut Kimmo Pietiläinen. Helsinki: Terra cognita, 1998. ISBN 952-5202-12-7.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Brockman, John (toim.): The third culture: Beyond the scientific revolution. New York: Simon & Schuster, 1995. ISBN 0-684-82344-6. (englanniksi)
  2. http://www.tieteessatapahtuu.fi/002/enqvist.htm


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.