Kaksi kulttuuria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaksi kulttuuria on brittiläisen tieteenharjoittajan ja romaanikirjailijan C. P. Snow'n vaikutusvaltaisenkenen mukaan? Rede-luennonselvennä otsikko vuodelta 1959. Luento on ilmestynyt myös omana kirjanaan. Kahden kulttuurin käsitteeseen viitataan usein keskusteltaessa tieteen asemasta yhteiskunnassa sekä luonnontieteiden ja humanististen tieteiden välisestä suhteesta.

Luonnontieteiden ja humanismin lähentämiseksi on otettu käyttöön käsite kolmas kulttuuri.[1] Fyysikko Kari Enqvist katsoo, että kolmas kulttuuri nousee luonnontieteellisestä tiedosta ja ajattelusta. Enqvist on huolissaan siitä, että esimerkiksi suomalaisten koulujen historiankirjojen todellisuuskäsitys ei ota huomioon luonnontieteitä. ”Napoleonin kaltaisten pikkuruhtinaiden yhdentekevät sotaretket mielletään paljon tärkeämpinä kuin samaan aikaan syntymässä ollut luonnontiede”.[2]

  1. Brockman, John (toim.): The third culture: Beyond the scientific revolution. New York: Simon & Schuster, 1995. ISBN 0-684-82344-6. (englanniksi)
  2. Kolmas kulttuuri. Tieteessä tapahtuu Vol 18 Nro 2 (2000), Viitattu 19.4.2018.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Snow, C. P.: Kaksi kulttuuria. ((The two cultures, 1963.) Johdanto: Stefan Collini. Suomentanut Kimmo Pietiläinen) Helsinki: Terra cognita, 1998. ISBN 952-5202-12-7.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.