Kaknäsin torni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaknäsin torni

Kaknäsin torni (ruots. Kaknästornet) on televisiotorni Tukholman keskustan itäpuolella Ladugårdsgärdetin kaupunginosassa Östermalmin kaupunginosa-alueella. Tornin korkeus on 155 metriä, antenni mukaan lukien 170 metriä. Se oli Pohjoismaiden korkein näkötorni sulkemiseen vuonna 2018 saakka.

Tornin suunnittelivat arkkitehdit Hans Borgström ja Bengt Lindroos, ja se rakennettiin vuosina 1963–1967. Betoniseinäisen tornin pohjakaava on neliönmuotoinen, ja se on sijoitettu vinottain neliönmuotoiselle jalustalleen. Tornin yläosan antennitasanteet, näköalakerros ja ravintolakerros on taas sijoitettu jalustan suuntaisesti eli diagonaalisesti muuhun torniin nähden. Yläkerrosten ikkunalasit on tummennettu kullanvärisellä kalvolla, joka saa ne näyttämään ulkoa päin valoaheijastavan metallin kaltaisilta.[1][2] Nimensä torni sai alueella sijainneen keskiaikaisen kylän Kaknäsin mukaan.

Torni on suljettu yleisöltä vuodesta 2018 lähtien, perustellen sillä että turvallisuuskorjaukset olisivat tulleet liian kalliiksi.[2] Myöhemmin paljastui, että todellinen syy on vieraan vallan uhka. Ruotsin television mukaan Ruotsin turvallisuuspoliisi on vuonna 2017 raportissaan todennut vieraan vallan tiedusteluyritysten lisääntyneen ja torni suljetaan raportin tietojen vuoksi.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fredric Bedoire: Stockholms byggnader: Arkitektur och stadsbild, s. 198. Norstedts, Tukholma 2012.
  2. a b Yle
  3. Tukholman Kaknäsin tv-tornin sulkemisen taustalla sittenkin ”vieraan vallan uhka”. Yle uutiset 28.12.2018
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.