Kaikkien pyhien kirkko (Käkisalmi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käkisalmen kaikkien pyhien kirkko
Kirkko vuonna 1894.

Käkisalmen kaikkien pyhien kirkko (myös Käkisalmen ortodoksinen hautausmaakirkko) oli entisen Käkisalmen ortodoksisen seurakunnan hautausmaakirkko Käkisalmessa luovutetussa Karjalassa. Kirkko oli pyhitetty kaikkien pyhien muistolle. Nykyisin kirkko on jälleen toiminnassa Valamon luostarin alaisuudessa.

Rakentaminen ja ulkoasu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käkisalmen hautausmaan kirkko valmistui 1894 ja sen rakentamisen rahoitti käkisalmelaisen kauppiaan tytär Jevdokina Andrejeff. Kirkon suunnitteli arkkitehti Jac. Ahrenberg. Punatiilestä rakennetun kirkon pinta-ala on 392 km². Kirkon torni on kapea ja korkea.

Sota-aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkko säilyi ehjänä talvisodan ilmapommituksissa. Sodan jälkeen se luovutettiin Neuvostoliitolle. Sodan jälkeen venäläiset käyttivät kirkkoa propagandamateriaalin varastona. Jatkosodan alussa Suomi valloitti Käkisalmen takaisin. Kirkko säilyi venäläisten perääntyessä sytyttämästä tulipalosta, mikä tuhosi lähes koko kaupungin. Jatkosodan aikana kirkko oli taas kirkollisessa käytössä. Vuonna 1944 se oli kuitenkin jätettävä Neuvostoliitolle.

Nykytila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan jälkeen venäläiset pitivät kirkkoa kaasupullojen varastona. Kaasupullojen aiheuttamassa räjähdyksessä 1980-luvulla kirkon katto romahti ja muutkin kirkon osat kärsivät vaurioita. Vaurioitunut rakennus luovutettiin Venäjän ortodoksiselle kirkolle vuonna 1989. Tämän jälkeen kirkkoa on korjattu muun muassa Suomen Ortodoksisten Nuorten Liiton pitämällä työleirillä. Nykyisin kirkko on jälleen toiminnassa Valamon luostarin alaisuudessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Koponen Paavo, Karjalan kirkkokummut. Tammi, Sulkava 1999. ISBN 951-31-1431-7
  • Karjalan ja Petsamon ortodoksiset kirkot ja kirkkotaide, toimittanut Kristina Thomenius ja Minna Laukkanen. Etelä-Karjalan taidemuseon julkaisuja 18:1b, Jyväskylä 1997. ISBN 951-785-018-2

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]