Kaiken teoria (albumi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaiken teoria
Are
Studioalbumin Kaiken teoria kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Julkaistu 13. lokakuuta 2023[1]
 Formaatti CD, vinyyli
 Tyylilaji hip hop
 Kesto 36.10
 Levy-yhtiö Pihlderberg
Listasijoitukset

Suomi 22. (albumilista)[2]
Suomi 5. (fyysinen albumilista)[2]

Aren muut julkaisut
Tunnustus
2021
Kaiken teoria
2023

Kaiken teoria on rap-artisti Aren lokakuussa 2023 julkaisema albumi, jonka tuottajana toimi Rekami eli LX-Beats. Albumin nimi on viittaus teoreettisen fysiikan etsimään teoriaan, joka selittäisi ja yhdistäisi kaikki luonnon vuorovaikutukset. Albumi ei kuitenkaan käsittele fysikaalisia ilmiöitä, vaan kappaleissa tarkastellaan Aren uraa, elämää ja lähipiiriä pohdiskelevasti.

Albumin sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laskettu aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumin ensimmäinen kappale Laskettu aika tarkastelee Aren uraa historiallisesta näkökulmasta ja käsittelee samalla Aren kokemaa melankoliaa, joka liittyy Kaiken Teoria -albumin julkaisuun.

Kappaleen alussa Are myöntää olleensa uransa varrella useasti uupunut ja kertoo sukujuuriensa olevan surumielisyyteen taipuvaiset. Kappaleen alun melankolia muuttuu kuitenkin pian rapille tyypillisemmäksi rehentelyksi ja ylpeydeksi. Are kertoo olevansa ylpeä muun muassa oman taiteellisen integriteettinsä säilyttämisestä sekä saavutuksista rap-suosion ja rahallisten vapauksien suhteen.

Are palaa kuitenkin kappaleen outrossa mahtailusta raskaampaan sanoitukseen, kun hän vertaa albumijulkaisun jälkeistä tunnetta juuri synnyttäneiden äitien kokemaan postpartum-masennukseen. Tästä viittauksesta tuleekin kappaleen nimi Laskettu aika.

Kuumien käsien harha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumin toisella kappaleella Are käsittelee etenkin musiikkipiireissä kokemaansa ystävyyttä kiitollisesta näkökulmasta. Hän kuvailee KPC-kollektiivia perheeksi ja sanoo samalla nauttivansa olostaan poissa julkisuudesta.

Kappaleella on mukana myös Gettomasa, joka laulaa kertosäkeessään rohkean suorittamisen merkityksestä silloin, kun "kädet ovat kuumat" eli olosuhteet ovat suopeat. Tästä tulee kappaleen nimi Kuumien käsien harha.

Are ottaa kappaleella lyhyesti kantaa sanoitustensa autofiktiiviseen melankoliaan, jonka hän sanoo olevan positiivinen asia sen tarjoaman samaistumispinnan vuoksi.

Joka puolella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumin kolmas kappale Joka puolella ottaa tarkasteluun keikkaelämän piirteet, joiden kuvaillaan olevan samat paikkakunnasta riippumatta. Tästä kumpuaa myös kappaleen nimi.

Are räppää kappaleessa muun muassa keikkojen tarjoamista vaatimattomista eduista ja vähäisistä käteiskorvauksista. Hän mainitsee saavansa usein yhteistyöpyyntöjä backstagella, mutta kokee olevansa monien artistien kanssa eri aallonpituudella.

Are mainitsee kappaleella osallistuvansa rap-tapahtumiin ja -tuotantoon myös oman artistiuransa jälkeen. Hän sanoo pitävänsä montaa rap-piireistä tuttua paikkaa toisena kotina.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laskettu aika – 2.36
  2. Kuumien käsien harha – 3.14 (feat. Gettomasa)
  3. Joka puolella – 3.23
  4. Menos mihinkään – 3.48
  5. Omat – 2.57 (feat. Axel Kala)
  6. Tullintorilla – 2.25
  7. Pienet jutut (Sturgeonin laki) – 2.52
  8. Matteus-vaikutus – 3.13
  9. Mandela-efekti – 3.00
  10. Musta joutsen – 3.10
  11. Vois lähtee kotiin – 1.57
  12. Yhdet vielä – 3.32 [3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Are: Määritä nimeke! facebook.com. 12. lokakuuta 2023. Viitattu 14.4.2024.
  2. a b Musiikkituottajat: Tilastot → Virallinen lista → Artistit → Are → Kaiken Teoria Viitattu 14.4.2024.
  3. Are: Kaiken Teoria Spotify. Viitattu 14.4.2024.