Kabotaasi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kabotaasilla tarkoitetaan tavaraliikenteessä maan sisäistä kuljetusta toiseen maahan rekisteröidyllä kulkuneuvolla. Euroopan Unionin jäsenmaiden ja ETA-maiden kuljetusliikkeillä on kabotaasioikeus eli ne voivat hoitaa jäsenmaiden sisäisiä kuljetuksia kunkin maan omien kuljetusliikkeiden tavoin.[1] Kabotaasin etuna kuljetusliikkeille on se, että paluumatkoja ei tarvitse tehdä tyhjällä autolla.

Suomen ja EU:n kabotaasimääräyksissä on eroja. Suomessa kabotaasia saa harjoittaa vain väliaikaisesti, mikä tarkoittaa enintään kymmentä kuljetusta kolmen kuukauden aikana samalla autolla. Lisäksi kabotaasikuljetuksena pidetään kansallisten määritelmien mukaan jokaista kuorman purkua. Toukokuussa 2010 säädettyjen EU-käytänteiden mukaan tällaisia osakuormia ei erotella, vaan kuljetus lasketaan yhdeksi kuormaksi, vaikka sitä vietäisiin eri paikkoihin. Euroopan komissio katsoi Suomen kabotaasimääritelmän ja väliaikaisuuden vaatimuksen olevan EU:n säännösten vastaisia. EU uhkasi haastavansa Suomen EU:n tuomioistuimeen, jos Suomi ei muuta säännöksiään.[2] Niinpä Suomen hallitus esitti joulukuussa 2015, että Suomen lainsäädännöstä kumottaisiin kabotaasia koskevat kansalliset määritelmät.

Uusi Laki liikenteen palveluista säädettiin alkuvuonna 2017, ja se tulee kokonaisuudessaan voimaan 1. heinäkuuta 2018. Osittain se tulee voimaan jo 1. lokakuuta 2017 ja 1. tammikuuta 2018[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirjan verkkoversio: kabotaasi. (Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja, 35.) Kotimaisten kielten keskus.
  2. Kabotaasin määritelmää esitetään muutettavaksi. Liikenne- ja viestintäministeriö 17.12.2017. Viitattu 13.8.2017.
  3. Laki liikenteen palveluista. Laki 320/2017. Finlaex. Viitattu 13.8.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]