Kaarle III (Monaco)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaarle III

Kaarle III (8. joulukuuta 181810. syyskuuta 1889) oli Monacon yhdeksäs ruhtinas 20. kesäkuuta 1856 kuolemaansa asti. Hän perusti kuuluisan Monte Carlon kasinon.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaarle III, koko nimeltään Charles Honoré Grimaldi syntyi Pariisissa, ja hän oli Monacon ruhtinas Florestan I:n ja Maria Caroline Gibert de Lametzin ainoa poika. Italiaksi hänen nimensä oli Carlo III[1].

Avioliitto ja hallitusaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaarle III vihittiin 28. syyskuuta 1846 Brysselissä Antoinette de Merode-Westerloon kanssa. Valtakautensa aikana hän luovutti Menton ja Roquebrunen kaupungit, jotka muodostivat noin 80 prosenttia Monacon alueesta, Ranskalle, minkä jälkeen ranska tunnusti virallisesti Monacon itsenäisyyden.

Hän myös kasvatti Monacon kansainvälistä toimintaa, mm. vuonna 1864 hän teki ystävyyssopimuksen Tunisian hallitsijan, Muhammad III-Sadiqin, kanssa. Sopimuksessa puututtiin myös kaupan ja merenkulun kysymyksiin.

Sairastuminen ja kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keski-iässä Kaarle III:n näkö alkoi heikentyä, ja elämänsä viimeiset vuosikymmenet hän oli täysin sokea. Hän kuoli Château de Marchaisissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monaco Edeltäjä:
Florestan I
Monacon ruhtinas
20. kesäkuuta 185110. syyskuuta 1889
Seuraaja:
Albert I