Kaanaankoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaanaankoira
Avaintiedot
Alkuperämaa  Israel
Määrä Suomessa rekisteröity 208[1]
Rodun syntyaika yksi vanhimmista koiraroduista
Alkuperäinen käyttö vahtikoira, paimenkoira
Nykyinen käyttö vahtikoira, seurakoira
Elinikä pitkäikäinen
Muita nimityksiä kanukki, Canaan Dog
FCI-luokitus ryhmä 5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat
alaryhmä 6 Alkukantaiset koirat
#273
Ulkonäkö
Paino 18–25 kg
Säkäkorkeus 50–60 cm
Väritys musta, valkoinen, kaikki ruskean sävyt

Kaanaankoira (כלב כנעני, kelev kanani) on vuosisatoja Lähi-idässä elänyt koirarotu. Se on Raamatun ajoista asti elänyt puoliksi villinä Israelin autiomaissa, ja nykyäänkin jalostuksessa pyritään säilyttämään rodun alkukantaiset piirteet.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanaankoira on keskikokoinen ja pystykorvainen, ruumiinrakenteeltaan tasapainoinen ja voimakas koira. Sen turkki on keskipitkä ja koostuu karkeammasta päällyskarvasta sekä pehmeästä alusvillasta. Koira pitää itse turkkinsa puhtaana, joten sen hoito on hyvin helppoa: harjaus karvanlähtöaikana kaksi kertaa vuodessa riittää. Väritys vaihtelee mustasta kermanvalkoiseen ja kaikkiin ruskean sävyihin tavallisesti valkoisin merkein. Aavikon värisävyt kuten hiekkaan sulautuva vaaleanruskea ovat hyvin tavallisia. Häntäänsä koira kantaa kippuralla selkänsä päällä. Pää ja kuono ovat voimakasrakenteiset, kirsu on musta. Silmät ovat tummanruskeat ja hieman vinot. Reaktioissaan koira on nopea ja valpas.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonteeltaan kaanaankoirat ovat itsenäisiä ja varautuneita, mutta eivät aggressiivisia. Ne ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti, mutta saattavat kyllästyä toistuviin harjoituksiin ja unohtaa käskyt havaitessaan jotain mielenkiintoisempaa. Kaanaankoirat suhtautuvat vieraisiin epäluuloisesti ja varoittavat häiriöistä herkästi haukkumalla, mikä tekee niistä hyviä vahtikoiria. Myös vieraisiin koiriin ne suhtautuvat varauksin, mutta sopeutuvat omaan laumaansa hyvin ja rakastavasti.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanaankoirat elivät pitkään villeinä aavikolla.

Kaanaankoira on yksi maailman vanhimmista koiraroduista. Se toimi muinaisten israelilaisten vahti- ja paimenkoirana jo Raamatun aikaan. Kun israelilaiset hajaantuivat ja heidän määränsä väheni roomalaisten vallattua alueen ja tuhottua Jerusalemin temppelin vuonna 70 jaa., suurin osa koirista hakeutui Negevin aavikolle. Siellä ne elivät enimmäkseen villeinä, vaikka jotkut hankkivat ruokansa vahtimalla beduiinien laumoja ja leirejä.

Kaanaankoirat selvisivät autiomaassa haaskansyöjinä kunnes professori Rudolphina Menzel sai 1930-luvulla ajatuksen aavikolla liikkuvien koirien käyttämisestä hajanaisten juutalaisasutusten vahtikoirina. Hän huomasi koirien tottuvan helposti ihmisten kanssa elämiseen ja aloitti jalostusohjelman, jonka tuloksena oli nykyään tunnettu rotu. Suomeen ensimmäiset kaanaankoirat saapuivat Israelista vuonna 1986. Rodun jalostuksessa on jatkuvasti käytetty myös aavikolta pyydystettyjä koiria, koska se on haluttu säilytää mahdollisimman alkuperäisenä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]