KOKO

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

KOKO (alueellinen koheesio- ja kilpailukykyohjelma) on työ- ja elinkeinoministeriön koordinoima ohjelma. Se käynnistyi vuoden 2010 alussa ja jatkui vuoden 2013 loppuun. Ohjelman tavoitteena oli alueiden kilpailukyvyn parantaminen ja alueellisten toimijoiden sekä ministeriöiden välisen yhteistyön lisääminen. KOKO oli osa maakunnallista suunnittelu- ja aluekehittämisjärjestelmää.

KOKO oli alueiden kehittämisestä annetun lain (1651/2009) 24 § mukainen erityisohjelma. Valtioneuvosto hyväksyi 19.11.2009 KOKO:n ohjelma-asiakirjan, ohjelma-alueet ja verkostot. Ohjelma rahoitettiin maakunnan kehittämisrahalla, jonka osuus oli yleensä 50 % kokonaismenoista. Kunnat vastasivat lopusta rahoituksesta. KOKO:n vuosittainen budjetti oli noin 20 miljoonaa euroa.

KOKO:oon kuului yli 200 toimenpidekokonaisuutta, ja sitä toteutettiin 52 ohjelma-alueella, jotka kattoivat 322 kuntaa manner-Suomen 326 kunnasta. Ohjelmaan kuului myös kansallisia verkostoja. Niiden teemat olivat innovaatiot, hyvinvointi, luovat alat, MAL (maankäyttö, asuminen, liikenne), kansainvälistyminen Venäjälle, matkailu ja ikärakenteeltaan haasteellisten alueiden erityiskysymykset.[1]

Arvioita ohjelmasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etukäteisarvioinnin[2] mukaan KOKO oli aidosti koko maan kattava kehittämisohjelma, jossa alueilla oli hyvät valmiudet onnistuneeseen ohjelmatoteutukseen. Arvioinnin mukaan monien alueiden toimijat olivat kaavailleet ohjelmalle keskeistä roolia strategisessa kehittämisessä. Ohjelman haasteena oli arvioinnin mukaan se, että se säilyisi joustavana, uusia kokeiluja mahdollistavana ja aluelähtöisenä.

OECD kommentoi KOKO:a Suomen hallinnon maa-arvioinnissaan kesäkuussa 2010. KOKO edisti OECD:n mukaan sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin muuttamalla valtion sekä alue- ja paikallishallinnon suhdetta. ”KOKO:n fokus on alhaalta ylöspäin tapahtuva osallistuminen ja ideoiden työstäminen” arvioinnissa todetaan. OECD:n mukaan ohjelma tarjosi ”onnistuneen mallin yhteiselle omistajuudelle alue- ja paikallishallintotasolla”.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b http://www.tem.fi/koko (Arkistoitu – Internet Archive) 21.7.2010
  2. KOKO:n etukäteisarviointi, TEM julkaisu 57/2009