Köpenick

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Köpenickin kaupungintalo Dahme-joen rannalla.

Köpenick on Saksan pääkaupungin Berliinin kaupunginosa (Ortsteil) kaupungin kaakkoisosassa. Se oli alun perin ollut itsenäinen kaupunki, mutta Berliinin kasvaessa se liitettiin siihen vuonna 1920. Köpenickin asukasluku on 67 148 (31.12.2020), sen pinta-ala on 34,92 km² ja väestöntiheys 1 923 asukasta/km².

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Köpenick sijaitsee Berliinin kaupungin kaakkoisosassa. Alueella sijaitsee lukuisia metsiä ja järviä, esimerkiksi Berliinin suurin järvi Müggelsee. Siellä sijaitsevat myös Berliinin korkeimmat luonnolliset kohdat, 115 metrin korkeuteen yltävät Müggelbergen kukkulat. Köpenickin historiallinen keskusta sijaitsee Dahme- ja Spree-jokien risteyksessä. Dahme-joen kanaaliverkoston kautta Köpenickistä on yhteys myös Oder-joelle ja edelleen Itämerelle.

Köpenick koostuu seuraavista kaupunginosista: vanhakaupunki (Altstadt), Kietzer Vorstadt, Dammvorstadt, Pohjois-Köpenick (Köpenick-Nord), Amtsfeld, Kämmereiheide, Salvador-Allende-Viertel, Köllnische Vorstadt, Spindlersfeld, Wendenschloß sekä Kietzer Feld.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen kirjallinen merkintä Köpenickistä on vuodelta 1210. Kaupungin nimi kirjoitettiin ensin muodossa Copanic ja myöhemmin Cöpenick - nykyistä kirjoitusasua "Köpenick" on käytetty vasta vuodesta 1931 alkaen. 1200-luvulla se toimi herttua Jacza von Köpenickin asuinpaikkana ja kaupungin uskotaan olleen vendien asuttama. Myöhemmin se siirtyi Pommerin hallintaan. Köpenick sai kaupunkioikeudet jo vuonna 1232, ja näin ollen se on vanhempi kuin esimerkiksi Berliinin kaupunki ja toiset varhaiset alueella sijainneet kaupungit, Spandau ja Cölln.

Vuosina 1677–1681 Brandenburgin silloinen kruununprinssi ja tuleva Preussin kuningas Fredrik I rakennutti vanhan metsästysmajansa paikalle Köpenickin linnan Dahme-joen rannalle. Linna on edelleen olemassa ja nykyään siellä sijaitsee Berliinin taideteollisuusmuseo Kunstgewerbemuseumin sivutoimipiste, jossa esitellään renessanssin, barokin ja rokokooajan koriste-esineitä ja huonekaluja.

Toisen maailmansodan jälkeen Köpenick jäi Neuvostoliiton miehitysvyöhykkeelle ja siten vuosina 1949–1990 Itä-Saksaan. Vuonna 2001 Köpenick ja Teltow muodostivat uuden Teltow-Köpenickin hallintoalueen.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Köpenickissä sijaitsevat Berliinin S-Bahnin asemat Köpenick, Wuhlheide, Hirschgarten sekä Spindlersfeld. Lisäksi siellä liikennöivät raitiovaunut.