Käyttöliittymäkomponentti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
esimerkkejä käyttöliittymäkomponenteista (Java/Swing)

Käyttöliittymäkomponentti on yksittäinen graafisen käyttöliittymän elementti. Käyttöliittymäkomponentteja luodaan käyttöliittymäkirjastojen avulla. Esimerkkejä käyttöliittymäkomponenteista ovat painikkeet ja muuttumattomat ja muokattavat tekstikentät.

Käyttöliittymäkomponentit kootaan tyypillisesti ikkunaan, joka on itsessään ylimmän tason käyttöliittymäkomponentti. Ne ryhmitellään erilaisten säiliöiden (container) avulla hierarkkisesti sisäkkäin.

Yksinkertaisempia käyttöliittymäkomponentteja ovat teksti, jonka arvoa ei voi muuttaa (label), kuva, painike (button), muokattava yksirivinen tekstikenttä, lista tai monirivinen tekstilaatikko. Valikkopalkki (menu) ja pikapainikerivi (toolbar) ovat omia komponenttejaan. Lisäksi useisiin usein tarvittaviin tarkoituksiin on koottu valmiiksi komponentteja, kuten tiedostonvalitsin, viestin näyttävä ikkuna tai yksinkertainen kyllä-ei-peruuta-kysymys.

Käsiteltäessä ikkunan käyttöliittymäkomponentteja, ne saadaan haluttaessa antamaan tapahtumia (event), jotka käsitellään funktiokutsuina. Vaihtoehtoisesti komponenttien arvot voidaan lukea käyttäjän sulkiessa ikkunan esim. OK-painikkeella.