Jón Sveinsson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jon Sveinsson
Henkilötiedot
Kuollut1944 (86–87 vuotta)
Ammatti kirjailija
Kirjailija
Äidinkieliislanti
Tuotannon kieliislanti, saksa
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Jon "Nonni" Sveinsson (1857 Mödruvellir, Islanti1944 Köln, Saksa) oli islantilainen kirjailija. Hän opiskeli Ranskassa jesuittakoulussa ja jatkoi opintoja Alankomaissa ja Britanniassa.[1] Hän on kirjoittanut kaikkiaan kaksitoista lastenkirjaa, joiden päähenkilönä on Nonni.[2] Niitä käännety kymmenille kielille[1].

Jón opiskeli jesuiittakoulussa Ranskassa. Hän kääntyi katolisuuteen ja liittyi jesuiittoihin.[2] Hän oli Kööpenhaminassa latinakoulun opettaja 1883–1912. Hän sai Nonni-nuortenkirjoillaan mainetta myös ulkomailla. Hän kuvaa niissä omaa nuoruuttaan ja matkojaan. Hän kirjoittamistaan kirjoista osa ilmestyi vasta hänen kuolemansa jälkeen.[1] Hänen lapsuudenkotinsa Nonnahús Akureyrissa on nykyisin museona.[2]

Jón tunnettiin "Nonnina" ja hänen 23-vuotiaana kuollut veljensä "Mannina".[2] Jónin tarinoiden pohjalta on tehty televisiosarja Nonni und Mannilähde?.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Risto Rantala ja Kaarina Turtia (toim.): ”Jon Sveinsson”, Otavan kirjallisuustieto, s. 347. Helsinki: Otava, 1990. ISBN 951-1-09209-X.
  2. a b c d Father Jón Sveinsson, SJ, (Arkistoitu – Internet Archive) manresa-sj.org (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.